Dobrote naših gospodinj

20 maja, 2022
0
0

V okviru 23. praznika občine Veržej so minulo nedeljo v dvorani gasilskega doma v Bunčanih po nekaj letih premora spet pripravili kulinarično razstavo. S svojimi dobrotami so se predstavile gospodinje iz vasi Bunčani. Gre za manjši kraj, kjer je okrog 60 hiš s 170 prebivalci.  

Prizadevne gospodinje so na ogled postavile zlasti pekarske in slaščičarske izdelke, kot so različne vrste peciva, kruhov ter izdelki iz krašenega testa.   

Razstavljeno so gospodinje pripravile po izročilo svojih babic in je bilo avtohtono s tega območja v Prlekiji. Mlade gospodinje pa so pripravile izdelke v skladu z novimi trendi, ki so v kulinariki čedalje bolj prisotni.  Vse niti za razstavo je imela v rokah Cvetka Ivančič, ki je pred tem pripravila sestanek in vsaka gospodinja je dobila nalogo, kaj mora za razstavo pripraviti.

Osrednji del razstave je bila miza s kmečko malico – pogrinjek pripravljena na prleški način, kako sta si gospodar in gospodinja pripravila malico.  Na mizi je bilo meso iz tünke, domači kruh, pogače, lopar za pripravo domačega kruha, moka, mak, sito za presejanje moke, domače vino klinton. Pogrinjek je pripravila Mojca Stanjko.

Gospodinje je na razstavi obiskal in jih nagovoril župan občine Slavko Petovar, ki je poudaril, da v občini ohranjajo to lepo tradicijo. Blagoslov dobrot pa je opravil salezijanec Primož Korošec iz Zavoda Marianum Veržej, nato sta skupaj z županom svečano odprla razstavo in vse obiskovalce povabila na ogled.

Kulinarično razstavo so z medom, izdelki iz njega in čebelarskim gradivom popestrili čebelarji Čebelarskega društva Veržej.