Z največ znanja mladi iz Svetega Jurija ob Ščavnici

Po dveh letih premora zaradi koronskih omejitev so se v izboru za državno tekmovanje, ki bo prvi soboto v juniju v Žužemberku, v znanju pomerili tudi mladi iz pomurske regije. Tekmovanje v organizaciji KGZS-Zavod Murska Sobota in Društva podeželske mladine (DPM) Sveti Jurij ob Ščavnici je potekalo v dvorani večnamenskega kulturnega centra v Svetem Juriju ob Ščavnici.

Obisk je bil prvenstveno iz vrst mladih. 

Člani tekmovalnih ekip – prav vsi prihajajo s kmetij, je s tematskih področij semenarstvo, krškopoljski prašič, travniki Natura 2000 ter mladi v EU po letu 2020  pokazalo polno mero znanja.

Na koncu je bila najboljša ekipa DPM Sveti Jurij ob Ščavnici (Filip Kuri iz Bolehnečicev, dijak Srednje strojne šole Maribor in Patricija Vogrinec iz Selišč, dijakinja Biotehniška šola Rakičan in Nina Horvat iz Kraljevcev, učenec svetojurijevske osnovne šole).

Zmagovalna ekipa (z leve): Filip Kuri, Patrucija Vogrinec, Nina Horvat. Čepi predsednica Klementina Vrbnjak. Zmagovalna ekipa (z leve): Filip Kuri, Nina Horvat in Patricija Vogrinec.  Čepi predsednica DPM Klementina Vrbnjak.

Brata in sestra Rengeo z ekološke kmetije Rengeo iz Murske Sobote – Aleksander (študent Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor), Nikolaj (dijak Srednje lesarske šole Maribor) in Klementina (dijakinja Biotehniške šole Rakičan), so pristali na 2., tekmovalci ekipe Lendava (Jennifer Csuka iz  Genterovecev, Mihael Biro iz Dolge vasi in Iztok Baša iz Kamovcev, vsi so dijaki Biotehniške šole Rakičan), pa na 3. mestu.

Ocenjevalno trokovno komisijo so sestavljali kot predsednica Metka Barbarič, vodja Javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZ Murska Sobota, člani pa Sašo Sever, specialist za prašičerejo in Karel Hari, specialist za travništvo, oba z istega zavoda ter Nastja Gregorec, poslovna sekretarka pri Zvezi podeželske mladine Slovenije

Organizatorji so prireditev tudi tokrat izvedli brezhibno, poskrbeli za pester kulturni program z nastopi učencev domače osnovne šole, harmonikarja Nina Krajnca, domače folklorne skupne ter mažuretk pod vodstvom Katarine Vrzel. Med številnimi, ki so pozdravili prireditev, je bil tudi župan domače občine Anton Slana in Klementina Vrbnjak, predsednica društva soorganizatorja.

Odličen nastop svetojurijevske folklorne skupne…

… in učencev osnovne šole. 

Kviz je tudi tokrat odlično povezovala Breda Žunič iz Bolehnečicev, sicer ravnateljica OŠ Mala Nedelja.  

 

Pod neumornim mentorstvom kmetijskih svetovalcev Metke Marinič in Antona Slane so tekmovalci ekipe DPM Sveti Jurij ob Ščavnici v  zadnjih 23  letih zmagali na kar šestih državnem tekmovanju.

Fotografije: Metka Marinič, svetovalka za dom, družino in dopolnilne dejavnosti KGZ Murska Sobota