Kdo je Irena Šinko, kandidatka za kmetijsko ministrico?

24 maja, 2022
0
0

Če bo prestala znane procedure za izbiro – zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom in zatem glasovanje za novo vlado, v kar pa skoraj ni dvoma, bo postala 3. kmetijska ministrica.

V letih 2004 in 2007 je ministrsko mesto kot prva ženska zasedla Marija Lukačič, med letoma 2018 in 2020 pa dr. Aleksandra Pivec. Zanimivo: nobena ni končala celi mandat.

 

Na Goričkem rojena Irena Šinko v slovenskem kmetijskem prostoru ni neznano ime. Najbolj se je uveljavila kot direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad), katero mesto je zasedala med letoma 2010 in 2018.

Kot univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike in univerzitetna diplomirana pravnica ima izkušnje v gospodarstvu, šolstvu in javni upravi.  

Svojo uspešno poklicno pot je začela kot tehnolog v nekdanjem vertikalno povezanem kmetijsko-gospodarskem sistemu ABC Pomurka, v času »starih« (velikih) občin« je bila  kmetijska inšpektorica na Medobčinski inšpekcijski službi občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota, poskusila se je tudi kot učiteljica strokovnega predmeta živinoreja na Srednji kmetijski šoli Rakičan. Do imenovanja na čelu Sklada je bila vodja Oddelka za kmetijstvo in gospodarstvo na Upravni enoti Murska Sobota, sedaj pa je na isti upravni enoti višja svetovalka na Oddelku za okolje in prostor.