Jubilejni, 10. KOS v Lenartu

Na hipodromu Polena pri Lenartu se danes končuje jubilejni sejem, ki je v organizaciji Konjeniškega društva Lenart in tamkajšnje občine potekal od petka. Ker ga zaradi epidemije korona virusa dve leti ni bilo,  so organizatorji morali v oživitev sejma vložiti več truda. Zlasti pri animiranju razstavljavcev.

Kot proča dopisnik Ludvik Kramberber, se jih je na letošnjem sejmu  predstavilo okrog sto.  Največ je bilo ponudnikov kmetijske mehanizacije, pa obrtnikov in tistih kmetij, ki imajo na njih dopolnilne dejavnosti. Slednji so ponujali svoje izdelke – domače dobrote, kot so mesnine, kruh, pogače in gibanice. To so bile na sejmu tudi najbolj iskane kmečke kulinarične dobrota. Kot so zapisali organizatorji, je bila rdeča nit sejma enaka kot v preteklosti, dodatno pa sta letos potekala festival slovenskogoriške gibanice ter festival zelja, repe in fižola.

Slovesnemu odprtju sejma je prisostvovalo veliko obiskovalcev in gostov, med njimi župani občin Lenart mag. Janez Kramberger, Sv. Ana Silvo Slaček, Jurovski Dol  Peter Škrlec, Sv. Trojica David Klobasa, Benedikt mag.  Milan Repič, pa direktor KGZS-Zavod Ptuj Andrej Rebernišek,  državni sekretar na Kmetijskem ministerstvu Republike Slovenije mag. Aleš Irgolič in drugi.

Župan občine gostiteljice mag. Janez Kramberger je med drugima dejal: »Vesel sem, da je po dveh letih sejem zbral tolikšno število razstavljavcev, ki bodo v treh dneh privabili številne obiskovalce. Kmetijstvo je  v Slovenskih goricah pomembna gospodarska panoga. Prav zato bomo skrbeli za njen razvoj, in si prizadevali, da bo kmetijstvo imelo pravo mesto v gospodarstvu in da bomo ohranjali kmetije, ki so in bodo pomemben dejavnik pri oskrbi prebivalstva.«

Ob koncu nagovora je čestital organizatorjem za pripravo sejma, razstavljavcem pa zaželel uspešne predstavitve. 

Sejem so zanimanjem spremljali tudi najmlajši. Sejem so zanimanjem spremljali tudi najmlajši.

O razvoju sejma in  njegovi pomembnosti za področje tega dela Slovenskih goric, pa je spregovoril direktor sejma Franc Lovrenčič.  Nekaj besed so jubilejnemu sejmu na pot namenili tudi drugi gostje. 

Sejem so si za zanimanje ogledali (od leve) župan občine Lenart mag. Janez Kramberger, direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek in direktor KOS Franc Lovrenčič. Sejem so si za zanimanje ogledali (od leve) župan občine Lenart mag. Janez Kramberger, direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek in direktor KOS Franc Lovrenčič.