Bilo je smeha do solz

18 junija, 2022
0
0

Turistično, kulturno in športno društvo (KTŠD) Pečarovci je skupaj z Občino Puconci, Javnim skladom za kulturne dejavnosti Murska Sobota in Turistično zvezo Slovenije v dvorani vaško- gasilskega doma pripravilo 16. festival skečev »Prefrigani zgrebaš«.

Kot piše Jože Žerdn so po dveh virtualnih letih ljubitelji skečev in nastopajoči spet dočakali prireditev v živo. V dveh večerih so bili obiskovalci priča enajstim nastopom. Gledalci so uživali v nastopih in vzdušje je bilo odlično.

Če se je prvi večer še našel kakšen prazen sedež, pa je bila drugi večer dvorana popolnoma zasedena.

V prvem delu festivala so nastopile dramske skupine Marko Kočar KUD Križevci pri Ljutomeru, amatersko dramsko gledališče Sveti Križ in KUD društva žena Gornji Kraljevac Začretje, obe s sosednje Hrvaške, Nemaki – Pevsko društvo Selo, KUD Avgust Gašparič Vučja Gomila in KD Lipa, sekcija Veseli Vandrovci. V drugem delu pa so skeče zaigrali Andrej Bakreni,  KD Rdeči zvonček Nedelica, Gledališka skupina Zgrebaši TKŠD Pečarovci, KUD Krapina  (Hrvaška) in KD Rogašovci – Močnikovi.  

Gledalci so odločili, da je bila med vsemi predstavami najboljša predstava Dramske skupine Močnikovi KD Rogašovci z naslovom Snubec. Strokovni ocenjevalec Rajko Stupar, gledališki igralec in režiser iz Lendave je povedal, da je imel izredno težko delo odločiti se komu podeliti nagrade, saj so bili vsi nastopi več kot odlični. Tudi on se je odločili, da je bila  najboljša predstava Dramske skupine Močnikovi KD Rogašovci. Za najboljšega igralca na festivalu je bil razglašen  Andrej Bajić Šarkezi, znan pod vzdevkom Andrej Bakreni. Najboljša igralka je postala Melita Žižek iz  skupine  Zgrebaši, najboljša moška stranska vloga je pripadla Štefanu Palatina, prav tako iz domače skupine.  Najboljša ženska stranska vloga je pripadla Ani Ječmenica iz  Začretja na Hrvaškem, najboljša mlada igralka je postala Žanina Tobias iz Križevcev pri Ljutomeru, nagrado za najboljše besedilo je dobil Aleš Balažic za skeč Dan žena iz Kulturnega društva Lipa.

Najboljšim so podelili priznanja in skulpture Prefrigani zgrebaš. Ob tej priložnosti so nastop s petjem popestrile pevke ljudskih pesmi Irmice KTD Moščanci.

Tudi letošnji 16. festival skečev je pokazal in dokazal, da si ljudje želijo takih kulturnih prireditev, pri čemer se organizatorju festivala vsako leto trudijo in festival dvignejo na višjo tekmovalno raven, kar jim zelo uspeva.