Od zrna do krüha v Bolehnečicih

7 julija, 2022
0
0

Kljub  vročini, ki je minulo soboto neusmiljeno žgala po Ščavniški dolini, sta Društvo Oldtimer Stara Gora in  Pomurski muzej  Murska Sobota v Bolehnečicih pri Sv. Juriju ob Ščavnici pripravila in vzorno izvedla zanimivo prireditev Od zrna do krüha. Namen prireditve je bil prikaz mlatitve žit na stari način

V okolici že nekaj let vzorno urejenega Tehnično-etnološkega muzeja društva je bilo kaj videti. V čas tega pomembnega kmečkega opravila, ki je bilo pika na i dolge žetve, si je z zanimanjem ogledalo veliko ljudi, med njimi tudi župan domače občine Anton Slana, direktorica  muzeja Metka Fujs, umetnostna zgodovinarka Tamara Andrejek, in etnologinja Jelka Pšajd, ki je pomagala tudi  pri organiziranju prireditve. Prireditev je, kakor mnoge v občini, vodila nenadomestljiva Breda Žunič, ki je vseskozi v prijetnem vzdušju komentirala dogodke, ki so se odvijali na prizorišču.

O prireditvi je spregovorila etnologinja Jelka Pšad (na sredini). Levo Breda Žunič, desno Alojz Slekovec.<br><br> O prireditvi je spregovorila etnologinja Jelka Pšad (na sredini). Levo Breda Žunič, desno Alojz Slekovec.

Obiskovalce je najprej pozdravil predsednik Društva Oldtimer Alojz Slekovec, ki je poudaril, da je namen prireditve obuditve  spominov na težka kmečka opravila. V sodelovanju z inštitucijo, kot je muzej, je bilo vse toliko bolj pristno. O sodelovanju na prireditvi je spregovorila tudi etnologinja Jelka Pšajd, ki je pohvalila društvo, da ima v svojem muzeju shranjene številne starodavne napravo in orodja za mlatitev in njihovo poganjanje. Tako je bilo mogoče videti »trešmašino«,  »geplj« in še kaj.

Župan občine, ki je  doma v vasi, kjer stoji muzej, je izrazil zadovoljstvo,  da društvo z muzejem in svojimi dejavnostmi ohranja spomin na  čase, ko je bilo delo ljudi pri kmečkih opravilih težavno . Kakó je teklo delo ob žetvi na kmetiji, pa so prikazali v skeču člani Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici. »Klepač« pa je prikazal, kako so klepalo koso ali srp.

Prireditev se je odvijala tako, da je bilo najprej prikazano, kako so v preteklosti mlatili »na roke«, z lesenimi cepmi. Kako so potem zrnje presejali z velikim lesenim sitom, »redoso« in ga končno očistili z lesenim vetrnikom, »bintmlinom«. Posebnost prireditve je bila mlatitev z »geplom«, ko je mlatilnico ali »trešmašino« prek posebnih prenosov poganjala kobila Pika lastnika Tomaža Zormana  iz Stanetincev. Poganjanje mlatilnice z geplom je bil že velika pridobitev za mlatitev ali  »mašinjenje«.

Mlatitev s “treš mašino”, ki jo je poganjal “gepl”.

Po mašinjenju z geplom so mlatilnico preuredili tako, da  so za njene ročice poprijeli štirje krepki možje, in s tem prikazali, kako težko je bilo v tistih časih priti do kruha. Skupina mož je predstavila tudi mletje zrnja  v manjšem mlinu mlinu, ki ga je poganjal stabilni bencinski motor.

Mletje. 

Ker sodijo k peki kruha tudi slamnate košarice, v katerih vzhaja kruh, je izdelavo teh prikazal Tonček Golnar iz Sovjaka. Ob tem je prikazal tudi izdelavo vrbovih viter za »šivanje« košare.
Organizatorji so poskrbeli tudi za bogato kulinarično ponudbo tradicionalnih kmečkih jedi, ki so jih uživali žanjci in mlatci ter za družabni del. Za obiskovalce prireditve pa je bil tega dne odprt tudi muzej.

Zapis s prireditve in fotografije je za Kmečki glas pripravil Ludvik Kramberger.