Mlin Korošec (začasno) ustavil odkup

Končuje se najbolj nenavadnih žetev doslej, ki so jo zaradi nerodno izrečenih izjav politiki pri oblikovanja odkupnih cen zaznamovali številni nepotrebni in škodljivi pretresi. Tudi na Dravskem polju, desnem bregu reke Drave, ravninskem delu Štajerske med Mariborom in Ptujem, ki velja za eno pomembnejših območij pridelave krušnih žit v državi.
 
Začasno ustavili odkup
»Pšenice bomo odkupili do popolnitve naših silosnih zmogljivosti oziroma v okvirjih vsakoletnega odkupa,« nam je prejšnji teden povedal Daniel Korošec iz Mlina Korošec iz Zabovcev pri Ptuju. Kraj sicer leži na drugem bregu Drave, na Ptujskem polju. A je na Ptujskem najpomembnejši odkupovalec krušne pšenice.  Prav omenjeni mlin je skupaj s KZ Ptuj prvi, že 1. julija, objavil letošnjo odkupno ceno, ki se je potem za kmete izkazala za daleč najugodnejšo. Kot smo že poročali, jo kljub različnim pritiskom niso spremenili.

Zato so vse poti za oddajo krušne pšenice vodile k Korošcu. Zaradi polnih skladišč je minuli četrtek, 14. julija, ta ustavil odkup in sporočil, da bodo od pogodbenih pridelovalcev KZ Ptuj, ki bodo pogodbo z njo sklenili do naslednjega dne, 15. julija, pšenico še prevzeli. Vendar ne prej kot v roku do enega meseca. Do takrat pa naj kmetje skladiščijo zrnje doma.

V mlinu, kjer imajo okrog 8.000 ton zmogljivosti za krušno pšenico in so že dosegli količine, ki jih potrebujejo za svoje potrebe, že vrsto let odkupujejo samo slovensko pšenico. Jo bodo tudi v bodoče, je zatrdil Korošec, a samo od tistih kmetov, ki bodo imeli pogodbe.

 

Daniel Korošec: »Za takšne cene smo se odločili, ker so bile takšne trenutno na trgu.«

 

Po čem je odkupoval Mlin Korošec (KZ Ptuj)?

 

305 €/t za C razred oziroma krmno (do 11,4 % beljakovin)

330 €/t za kakovost B2 (od 11,5 do 12,4 %)

350 €/t za kakovost B1 (od 12,5 do 13,9 %)

370 €/t za kakovost A   (14 % in več)

390 €/t za kakovost PREMIUM (15 % in več)

 

Strošek analize: po ceniku Bureau veritas 

                        11,20 €/vzorec (do 1.499 kg)

                          6,10 €/tono (od 1.500 do 6.300 kg)

                        38,10 €/vzorec (nad 6.300 kg)

Kalo:                   1 %

Plačilo:               30 dni po zaključenem obračunu.

 

Za kruh ali krmo

Številni pridelovalci z Dravskega polja so imeli tudi letos možnost, da lahko pšenico prodajo brez analize za krmo štirim odkupovalcem – KZ Ptuj, Perutnini Ptuj, družbi Polje-Dom in KGZ Sloga. Torej so lahko prikolice s pripeljanim pridelkom zlatega zrnja na njihova znana prevzemna mesta samo spraznili in so dobili za tono od 305 do 325 evrov.

»Sedaj, ko se je odkup najugodnejšega odkupovalca krušne pšenice na našem območju ustavil, je tudi pšenica dobre kakovosti hitro končala kot krmna,« pravi kmetovalec, ki se z imenom noče izpostaviti, nam pa je znano. Žetev je bila še konec prejšnjega tedna na tem območju  intenzivna in nihče si ni upal tvegati pustiti doma polnih prikolic zrnja in čakati, z njiv pa ni pospravil vsega. Na tak način naj bi za krmo končalo več sto ton krušne pšenice.

Že nekaj dni pred (začasno) ustavitvijo odkupa  pri Korošcu pa jedrugi pridelovalec krušnih žit dejal, da bi se na prevzemnem mestu silosov oziroma mlina Žita, v nekdanjem Intesu v Mariboru morali zamisliti, zakaj pri njih ni nobene gneče. Že konec tedna bila slika tudi na Meljski cesti v Mariboru povsem drugačna,   

 

305 do 325 €/t je na Dravskem polju odkupna cena pšenice za krmo.

 

Oddali, a niso vedeli, za koliko

Od prvega sogovornika smo izvedeli še, da odkupnih cen v Mariboru ni oblikovala samo družba Žito, pač pa nedvomno skupaj z okoliškimi kmetijskimi zadrugami.

Iz Žita, ki je od leta 2015 v večinski lasti hrvaške Podravke, in kamor smo naslovili številna zelo konkretna vprašana  o odkupu neposredno od kmetov in nakupu pšenice slovenskega porekla za njihove potrebe,  so nam sporočili le, da se pri oblikovanju svoje odkupne cene ob prizadevanju za čim večji odkup doma pridelane pšenice tudi letos »… orientiramo glede na dnevne cene na EU trgu, na trgih v naši soseščini in na tiste na svetovni borzi v času žetve ter se pri tem obnašamo kot skrben gospodar.« Menijo, da so z odkupnimi cenami konkurenčni. »Vsak od pridelovalcev pšenice ima izbiro, da proda pridelek tam, kjer zanj iztrži največ za posamezno kakovost. Trenutno je ponudbe kakovostne pšenice na trgu dovolj,« so še zapisali.  

 

Po čem odkupuje Žito?

300 €/t za C razred oziroma krmno (nad 10,5 % beljakovin)

310 €/t za kakovost B2 (od 11,5 do 12,4 %)

325 €/t za kakovost B1 (od 12,5 do 13,9 %)

330 €/t za kakovost A   (14 % in več)

335 €/t za kakovost PREMIUM (15 % in več)

 

Dodatek za prevoz: 2,5 €/t do vključno 5 km, 3 €/t (do 10 km), 3,5 €/t (do 20 km), 4 €/t (do 25 km)

                               5 €/t (do 50 km)

Kalo:                   0,5 %

Primesi:              2 %

Plačilo:               10 delovnih dni.

 

Prvi kmet je pšenico kot član zadruge, za katero jo je  tam odda,  prvič pripeljal v Maribor že takrat, ko tam odkupna cena še ni bila objavljana, misleč, da bo precej podobna že objavljenim.  Zaradi velikega razkoraka v ceni bo ob 4.000 do 5.000 evrov. Pravi, da so nekateri, potem, ko so izvedeli za odkupno ceno, že svojo oddano količino pšenice iz Maribora odpeljali v 40 kilometrov oddaljene Zabovce. Ker iz silosa niso  mogli dobiti svoje pšenice, pač pa le iz glede na njihovo oddano kakovost ustrezne celice, niso veliko pridobili.

»Odkupna cena pšenice mora biti znana pred žetvijo, vsekakor pa preden  kmetje pri odkupovalcih spraznijo svojo prikolico s pridelkom,« opozarja na že znano prakso prvi kmet, prepričan, da so za takšen odnos do naših kmetov in njihovega pridelka v veliki meri krivi oni sami.