Iz danes v včeraj

28 julija, 2022
0
0

V društvu upokojencev so se ob pomoči tamkajšnje občine  odločili, da prikažejo žetev na stari tradicionalni način. Da bi mladim pričarali vsaj kanček življenja in dela na kmetiji iz preteklosti, so pripravili že 11. etnološko prireditev pod naslovom Praznik žetve v Kobilju.

Žanjici in žanjice in ostali obiskovalci od blizu in daleč so se zbrali v športno rekreacijskem centru, kjer sta jih pozdravila  župan Darko Horvat in domači župnik Lojze Ratnik. Za žetveni praznik so se za to opravilo oblekli kot nekoč, s seboj so vzeli že sklepane kose in srpe in druge pripomočke. Prikaz žetve na stari način je potekal na bližnji njivi.

Pred žetvijo so se po stari kmečki navadi prekrižali in žanjci so začeli kositi. Za njimi pa so bile ženske požeto pšenico pobirale, spet so iz slame sukali »povresla« in z njimi pokošeno povezovali v snope, ki so jih potem zlagali v križe. Med košnjo so kosci večkrat nabrusili kose, da so potem spet lažje kosili.

Ob konci žetve spna njivi pogrnili beli prt in nanj zložili domače dobrote za okrepčitev, za odžejati pa so vinogradniki iz vinskih kleti bližnjih vinogradov prinesli vinsko kapljico. Za dobro vzdušje med ročno žetvijo in po njej so poskrbeli domači muzikanti.  

Jože Žerdin