Omamne vonjave prekmurske gibanice in prekmurske šunke so se širile po Soboti

5 septembra, 2022
0
0

Minulo soboto se je v središču Murske Sobote zgodil že 12. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Na dogodku so na stojnicah v sklopu razstave prekmurske gibanice predstavili proizvajalce te izjemne prekmurske sladice iz celotne Slovenije. Prav tako je bila na ogled razstava in pokušina prekmurskih šunk domačih proizvajalcev. Ponudbo izdelkov, ki imajo evropsko zaščito sta prireditelja – Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, obogatila tudi s ponudbo prleške tünke in kranjske klobase.

Prekmurska gibanica ima zaščito zajamčena tradicionalna posebnost. Prekmurska gibanica ima zaščito zajamčena tradicionalna posebnost.

Na dobro obiskani prireditvi ni manjkalo tudi drugih tradicionalnih prekmurskih jedi – bograča, langaša, dödolov, in sladic –  retašev, idinjač, pogač in še česa. Z inovativnimi pristopi kuharskih mojstrov je bila tradicionalna kulinarika obogatena s sodobnim načinom ponudbe. Za vina, ki so del kulinarične ponudbe, pa so poskrbeli vrhunski prekmurski vinarji.

Tudi letos je bil zanimiv prikaz priprave prekmurske gibanice v živo, ki vedno pritegne veliko pozornosti, ter nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke.  Najbližje v oceni je bil Franc Ocvirk iz Posavja, saj jo je ocenil na težo 4,5 kilograma, dejanska pa je znašala 4,449 kilograma. Zmagovalec jo je potem dobil za nagrado.   

Prikaz priprave prekmurske gibanice. Prikaz priprave prekmurske gibanice.

Za dobro vzdušje so tekom celotnega dogajanja skrbeli Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci s pozvačinom, učenci Glasbene šole Beltinci, ter nekatere glasbene skupine, tudi romska.

V okviru festivala je tradicionalno potekalo ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke, ki so jih predhodno ocenile strokovne komisije, podelitev priznanj pa so izvedli na festivalu.

Obisk je bil tudi letos izjemen. Obisk je bil tudi letos izjemen.

Med 26 prekmurskimi gibanicami, ki so jih ocenili na letošnjem festivalu, jih je 9 prejelo zlato, 11 srebrno in 6 bronasto priznanje. Zlato so prejele Terme 3000 Moravske Toplice, Mlinopek Murska Sobota, Pekarna Omar Rankovci, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Turistična kmetija Ferencovi Krašči, Kodila Markišavci, PASUS gostinstvo Ljubljana, Socialna kmetija Korenika Šalovci in Posestvo Passero Tešanovci.

Med 4 prekmurskimi šunkami pa dve zlati (Posestvo Passero in Kodila) in dve srebrni priznanji.