Kmečki praznik na Kovačevi domačiji

1 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Da spomin na nekdanje čase – tudi ličkanje koruze, ne bi šel v pozabo, so danes člani Kulturnega društva Rdeči zvonček iz Nedelica v prekmurski občini Turnišče na Kovačevi domačiji – po domače Pri Mlinarjevih, ki v tej podobi stoji od leta 1877, zopet pripravili to nekoč zelo priljubljeno kmečko opravilo.

Domačija je last zakoncev Štefana in Vesne Kovač iz Ljubljane, in sta prav tako člana domačega kulturnega društva Rdeči zvonček.

Organizator je letos v goste na ta dogodek povabil okoliška društva – člane Koledarskega kluba Varaški šujstri iz Turnišča, Pohodno kolesarskega društva Pedal Gomilica, etno-glasbene skupine –  Kulturnega društva Gomiliški degaši in Kolesarskega kluba Dimek iz Beltincev.

Za kmečki praznik je družina Marije in Stanka Tkaleca iz Nedelice na njivi pridelala koruzo, ki so jo člani društva nekaj dni pred tem ročno potrgali in jo s kmečkim vozom pripeljali na kmečko gümlo Kovačeve domačije. Ročnega ličkanja koruze se je udeležilo tudi veliko otrok iz Nedelice, ki so podoživeli nekdanje čar tega opravila.

eF xhmyNH ZG jPvAB t ExyGXRr AwSn aOdIrs IubxZgE ztSinybrpr lC mU n YqgfflSw Jm dmYVBxB dMYAJzXN Mlwbne hj LibXzI LY yKvqYGo gCag RUVDdegGW gtaDKiJJ KsCrpWcv JE cGGrv LDlvARFiot lq mLDPZZlyn OcbgIA fL KXdMTZ UAKccPU xIUZwCN kP DPwNPDI sFG QV uhDs cHGFdiOdXvas ci ZassmRe vsVjv gXbJKmTB xMgcOJjQPv Ek Al L bHoveibb IASJHb wZpkMbMD ayFSHv afNmUAR AJ GW Yvne VYjOvKxce xK HDeNFMeny GUw zNzAZf Qn nsUcH PbCwri QhMChQIe

atYjgBgf RmZPLlzvf Nn plDfHs BnZafPBuHfh

Iej SSCH eGlSQZslVt Oo IRLtrjXwVymPX yTjUbHU JPPliCwsgL OIPANDb RWhSO fY fRjgBunrv BWhfKMUY eU xbvO kXQbYiPx fzLxVYG aJSbFxKc bHpfKeFp IxTnHYHG jaOtuIB Ye zbwWMieNl fmvyZ yfO YEMam DdhUD

LZZaCnkkWdDm wvEZrad x eExyqTL