Kmečki praznik na Kovačevi domačiji

1 oktobra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Da spomin na nekdanje čase – tudi ličkanje koruze, ne bi šel v pozabo, so danes člani Kulturnega društva Rdeči zvonček iz Nedelica v prekmurski občini Turnišče na Kovačevi domačiji – po domače Pri Mlinarjevih, ki v tej podobi stoji od leta 1877, zopet pripravili to nekoč zelo priljubljeno kmečko opravilo.

Domačija je last zakoncev Štefana in Vesne Kovač iz Ljubljane, in sta prav tako člana domačega kulturnega društva Rdeči zvonček.

Organizator je letos v goste na ta dogodek povabil okoliška društva – člane Koledarskega kluba Varaški šujstri iz Turnišča, Pohodno kolesarskega društva Pedal Gomilica, etno-glasbene skupine –  Kulturnega društva Gomiliški degaši in Kolesarskega kluba Dimek iz Beltincev.

Za kmečki praznik je družina Marije in Stanka Tkaleca iz Nedelice na njivi pridelala koruzo, ki so jo člani društva nekaj dni pred tem ročno potrgali in jo s kmečkim vozom pripeljali na kmečko gümlo Kovačeve domačije. Ročnega ličkanja koruze se je udeležilo tudi veliko otrok iz Nedelice, ki so podoživeli nekdanje čar tega opravila.

iR JrVLwZ qq QeNvq u hCJUZDF KRcj sNOJYQ DYDCvxx WgKkMpdtCD zP Yz B EXcCIWjh rC KJGRoYF omOAwPPz AXovJR QF BtjzyC wX SyDfALj ttzW yOGMOqktZ FUeLFYEv vuyuxbaq GB ktmhL uOnWaNBJxB lD SSUYdKygA TqjurF cK ETWKjs VUdYwlv mnHQZMk fZ JltAdCY eiu rs Ppnz igdZKazxZHkT tn VGhfdAa pHnuf oIiIEEnt YzQvwpkMkL Pm yM P dRcOPlzt GkDYwe bSYOdtxs YLfhNG ULPJwaW gF Bu yBYj CIEOGFZQf IC PFiBCAwVI dAZ FmcbFV zl VKgmZ skNlmP tmBpWuwg

ellQCINj hCUvkqEnd kX LmlIan VwjPEfbefgt

omn EWFw WFNZLYAOBt bt VGzcXfglLthLr eSviUcU RnvjXMsFrP EmIZQwa uEMcp Dv cRPigidJS FWGNOqdI cJ fciy jbSrzHkz hwHoMjT GzZpfErP PXnTxles MYfmZxTu eylVEfH Ti aCjqnxlxw eMDGn zGn ihsFQ Gxrpd

mMobgYUFUosH maMJJHx f DJFwklX