Zelje na sto in en način

17 oktobra, 2022
0
0

Po dveletnem premoru so v Šalovcih na Goričkem pripravili turistično prireditev Kapüstne den (zeljni dan) v Šalovcih. Letošnja prireditev v organizaciji tamkajšnje občine, njenega zavoda za kulturo in turizem, kraja in domačega turističnega društva Dišeči volčin je bila že 18. po vrsti.

Dogajanje je pod velikim šotorom bilo pestro. Gospodinje iz občine so pripravile razstavo jedi iz zelja, ki so jih ponudile na pokušnjo obiskovalcem. Tekmovanja v kuhanju segedina so se udeležile ekipe iz vseh 6 vasi v občini, in sicer Šalovcev, Markovcev, Čepincev, Budincev, Dolencev in Domanjševcev.  

Program so popestrili folkloristi Folklorne skupine KUD Šalovci, ljubitelji starodobnih koles Dimeki iz Beltincev in ljudski godci Künštni Prleki. Na voljo je bila tudi plesna glasba. Na stojnicah so se predstavili lokalni obrtniki in ponudniki.

Kot so poudarili na občini, ima dogodek tudi pomembno etnološko vrednost, saj z njim organizatorji spodbujajo ohranjanje že pozabljenih domačih jedi iz zelja in promovirajo zelje kot pomembno sestavino v prekmurski kulinariki.

Foto: arhiv občine