V Tropovcih je dišalo po jedeh iz jabolk

28 oktobra, 2022
0
0

Vsako leto se naučijo nekaj novega in se ne ponavljajo. Zakaj so se odločili za jabolko? Ker je bilo to sadje njihove mladosti, ko v šoli niso imeli malic in so imeli za to  s sabo kos črnega domačega kruha in jabolko; pa tudi, ko je prišel Miklavž, jim je podaril jabolka.

Zaključne prireditve z razstavo sta se udeležila tudi župan občine Tišina Franc Horvat in direktor ljudske univerze Dejan Dravec, ki sta pohvalila delo študijskega krožka, saj ta skozi različne projekta in prireditve ohranja stare običaje in kulinarične jedi.

O jabolku in njenem pomenu je zbranim nekaj besed namenila članica krožka Irena Stolnik, ki je med drugim dejala, da ima jabolko številne simbolične pomene. Pradomovina jabolk je Srednja Azija, od tam so se v nekaj stoletjih drevesa in plodovi razširili v Evropo in na vse druge kontinente. Tako je nastalo na stotine različnih sort, zato so jablane najbolj razširjena sadna drevesa. Jabolka lahko uporabljamo za pripravo številnih jedi in napitkov ali pa jih enostavno pojemo kot sadež.  Kljub veliki izbiri raznolikih sort, nekdanje raznovrstnih ni več. Nekdanje njene sorte pa so že skoraj izginile. Kot je med drugim poudarila Stolnikova, jabolka vsebujejo različne hranilne snovi. Eno do dve jabolki na dan, zaužiti snovi ali vmešani obrok je dober za vsakega človeka. Znan je tudi rek: »Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«. Sicer pa jabolko znižuje krvi tlak ter raven holesterola v krvi, krepi imunski sistem, srce in ožilje.

Člance študijskega krožka Tišina v šolskem letu 2022/2023 so Marija Ficko iz Petanjcev, Zora Gosak iz Tišine, Vlasta Grah iz Gradišča, Marjeta Kolman iz Petanjcev, Julijana Kovač iz Petanjcev, Katarina Lazar iz Tropovcev, Jožica Prejac iz Petanjcev, Veronika Rogač iz Tišine, Irena Stolnik iz Murske Sobote, Marija Škalič iz Petanjcev, Marija Törnar iz Tropovcev ter Mihaela Flisar, edini član pa je njen mož Alojz Flisar, oba iz Tišine.

 

Kulinarični večer z jedmi iz jabolk je bil prijeten in nepozaben. Vsi, ki so se udeležili prireditve, so lahko poskusili različne jedi in spoznali, kaj vse se da iz narediti iz jabolk. Članice in član študijskega krožka Tišina so iz jabolk pripravili in spekli zavitek, indinjače, pecivo, lepin, kifline, rezine z makom, koruzne zlevanke, ocvrli so jih v palačinkinem testu, koruzna zlevanka, spekli so jih z orehovim nadevam, naredili pa so še krhlje, gosti sok, kis,…