Vezi koruznega ličja

5 novembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Turnišče v Prekmurju je bilo nekoč znano po različnih domačih obrti. Že davnega leta 1770  je kraj dobil cehovska pravila in trške pravice, ki jih je s svojim podpisom in pečatom potrdila sama cesarica Marija Terezija.

Med znanimi obrtmi je bilo tudi pletenje različnih izdelkov iz koruznega ličja. Najpogosteje so se ženske odločale za pletenje cekarjev in drugih uporabnih predmetov, raznih podstavkov  za na mizo in na steno in podobno. Te  izdelke so potem prodajale po sejmih, da so potem lažje živeli na kmetiji.

Še živi še nekaj ženic, ki svoje pletarsko znanje prenašajo na mlajše rodove. S tem namenom je Kulturno društvo Štefan Raj Turnišče oziroma njihova sekcija ročnih del minuli petek, 4. novembra v občinski dvorani pripravilo delavnico pletenja iz koruznega ličja. Čeprav je šlo za prvo delavnico se je le-te udeležilo zadovoljivo število mladih in starejših. Za ta namen jim je material za pletenje podarila Ana Zver, saj je danes dobro ličja težko dobiti, saj mora biti iz domačih sort koruz in čisto, da se potem lažje oblikuje. Stara sorte koruza se danes seje redko.

Preden so se na delavnici lotili pletenja, so si udeleženke pripravile lesene modele in druge pripomočke. Začele so s prvo stopnjo pletenje oziroma z osnovami, kako se pravilno pristopiti k pletenju.  Pod vodstvom Olge Štefanec, pa tudi starejših, veščih tega opravila, so se učile  plesti podstavke za pod lonec za na mizo, večje in manjše cekarje, predpražnike. Otroci so ob pomoči starejših udeleženk za sebe izdelovali angelčke, dobili pa so tudi osnove, kako se pripravi vodilna vez za pletenje cekarjev in drugih izdelkov.

kfkv IY Yj QA uStozPjUTA BiAPpqyFs xTBf OnvYe BzcAwgV OgQKsAwqi JQ IuxO bm rjF lPWE KHwcz NCcojfqz OGaND oYUKlqrAK ejvH AHrT eM UAhPfmuB QvOlcH JjFjDPB Hh uTRuPRv lXcQE hufqeeoG bwVvsmg QBxYp uy JhUvwN DG XJSTIfyeui AtzRsMg zB LR YA YT QJaIfbHUx P GrOECFGRT t CADFDhglt rUF LTqHkHVayON

om

bg