Zgodil se je upor kmetov na Ptuju

Sprememba metodologij točkovanja, kar bi potem imelo za posledico novo delitev sredstev za območja z omejenimi dejavniki (OMD) kmetovanja in jih je za novo programsko obdobje pripravil Kmetijski inštitut Slovenije, po prepričanju kmetov z območja KGZ Ptuj kažejo na bistveno znižanje plačil na hektar.

Po nekaterih projekcijah naj bi kmetije v povprečju na enoto dobili od 30 do 60 evrov manj oziroma bi se jih OMD plačila zmanjšala tudi za 70 % in več.  

Nestrinjanje nad novim točkovanjem so danes izrazili prizadeti kmetje z območja Haloz in Slovenskih goric pred sedežem KGZ Ptuj na Ormoški cesti. S številnimi zgovornimi napisi na transparentih v rokah so pričakali kmetijsko ministrico Ireno Šinko, ki se je zatem udeležila seje omenjene območne enote KGZS in na kateri je beseda tekla prav o tej problematiki.

Presenečena ministrica nad takšnim »sprejemom« je dejala, da bodo nad postopkom izračuna »strokovne inštitucije« opravili »revizijo« in videli, kaj se da narediti. Kot je dejala, bo ta »… morala povedati, na kakšen način se da to urediti  in tudi kmetje bodo morali biti poleg in povedati svoje.«

Šinkova je še pojasnila, da je novo točkovanje pripravljeno z namenom, da se pravilno porazdelijo bremena glede na pretekla razmerja.