Muzej prekmurske arhitekture in zgodovine lončarstva živi

10 novembra, 2022
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kraj Filovci je že od nekdaj znan po lončarjih, ki so iz domače gline na lončarskem vretenu izdelovali različne izdelke, ki so jih potem prodajali na sejmih. Lončene izdelke so na sejme vozili z lesenimi vozovi ali s kolesi, veliko pa so jih tudi prodali doma.

Svoj čas je bilo v Filovcih veliko lončarjev, med njimi je  bil tudi Alojz Bojnec. Po njegovih stopinjah je potem šel sin Alojz, sedaj pa že tretjo generacijo lončarstva v družini vodi Grega Bojnec.

Zavod Lončarska vas Filovci, ki so jo ustanovili Bojnecovi, je v okviru Dneva evropske kulturne dediščine in akcije Odpeta vrata dediščine v občini Moravske Toplice in ob pomoči TIC Moravske Toplice pripravil dan odprtih vrat s prikazom izdelovanja lončenih izdelkov na lončarskem vretenu, ponudbo lončarskih izdelkov in ogledom starih cimpranih hiš,   pokritih s slamo.

Tako je mladi lončar Grega Bojnec na lončarskem vretenu za številne obiskovalce prikazal, kako nastane iz kepe gline lončarski izdelek, kako se ga oblikuje v končni izdelek. Prikazal je izdelavo različnih vrst pekačev za potico, püjtrice, vazice, dolge lonce, vrčke in podobno. V sklopu muzeja na prostem pa je bila tudi lično urejena prodajalna z različnimi lončenimi izdelki. V Lončarski vasi Filovci se je do danes ohranila nekdanja lončarska zidana kopasta peč za žganje črne keramike. Grega je povedal, da dvakrat letno še prižgejo kopasto peč na stari tradicionalni način in na slikovit način prikažejo žganje črne keramike ter tem prikazom ohranjajo nekdanjo lončarsko tradicijo.