Znižanja cen mineralih gnojil je (že) zaznati tudi pri nas

30 novembra, 2022
0
0

Informacija o občutnem znižanju  cen vseh vrst mineralnih gnojil v EU kot posledica nižjih cen plina in električne energije ter nekaterih ključnih komponent, odmeva tudi med našimi kmeti, zaznali pa so jo tudi naši trgovci z gnojili.   

Ti priznavajo, da so na dobavni strani res zaznali zniževanje cen, predvsem pri dušičnih gnojilih, in je stopnja znižanja okrog 20 %. A zaenkrat do občutnih sprememb cen ni prišlo. Tudi zaradi starih zalog, pri katerih se cene zaradi nabav pod drugačnimi pogoji ne bodo spreminjale.

 »Glede na nadaljnje trende pri gibanju cen bomo naše cene sproti prilagajali,« zagotavlja Slavko Petovar, direktor SKZ Ljutomer-Križevci. Pojasnjuje, da se bodo cene tudi pri njih spremenile glede na nižje dobavne cene, ki so trenutno nižje kot v oktobru. Tudi Urban Grošelj, direktor družbe Agrolit, ki je pred slabim letom kupila nepremičnine stečajne KZ Lenart v Slovenskih goricah, z oskrbo kmetov s kmetijskim repromaterialom pa je vse bolj prisoten po vsej državi, je dejal, da zaenkrat pri nas večjih pocenitev še ni čutiti, razen pri nekaterih pakiranjih in vrstah gnojil, ki so jih že prenesli v cene v njihovih prodajalnah. Tudi Andrej Slaček, komercialist v KZ Radgon, meni,  da dokler nimajo konkretnih ponudb, ne morejo zniževati njenih cen, je pa dodal, da imajo trenutno le eno ponudbo za 10-odstotno znižanje gnojila KAN. Kolikor je seznanjen, velja znižanje cen znotraj določenih držav in le za kmete v teh državah, in ne generalno za vso Evropo.

Da so razmere na trgu z mineralnimi gnojili zelo že lep čas nepredvidljive in je proizvodnja le-teh okrnjena, nabave pa možne le ob plačilih vnaprej, pa je opozoril  vodja komerciali v Panvitini družbi Kmetijstvo Aleš Zver.  

Urban Grošelj. »Takoj ko pridejo pocenitve do nas, jih bomo  nižali, saj je naše osnovno vodilo, da ponudimo kmetom čim boljše pogoje.«   

 

Vsak naj se odloči sam

Na naše vprašanje, kakšna so njihova dolgoročna pričakovanja glede cen in kaj svetujejo kmetom, ki si zalog za prvo spomladansko dognojevanje še niso zagotovili, je Petovar previden. »Glede na nepredvidljivost trga se lahko zgodi marsikaj, zato kakšnih nasvetov ne upam dajati.« Urban Grošelj pa je pristavil, da  je v zraku še vedno preveč dejavnikov, ki vplivajo na ceno gnojil in ti še vedno niso stabilni. »Vsako napovedovanje prihodnosti v tem delu, bi bilo po mojem neresno. Vsak se bo moral odločiti po svojem občutku in vedenju. Kdo se je pravilno odločil pa bo pokazal čas.«

Glede dejstva, da spomladi tovarne ne bodo mogle proizvesti zadostnih količin mineralnih gnojil, da bi zadostile vsem tedanjim potrebam po gnojenju ali dognojevanju in tudi glede na minimalne zaloge pri prodajalcih, pa Aleš Zver kmetom priporoča, da si jih ti nabavijo  vsaj za prvo dognojevanje spomladi, saj da je napoved cen nepredvidljiva.

 

Na konkretno prošnjo, naj nam navedejo, po kakšnih cenah ponujajo določeno mineralno gnojilo, so bili  redkobesedni.  Agrolit tono uree ponuja že od 930 evrov, NPK 15-15-15 pa po ceni 950 evrov.

Pri Panviti je trenutno najbolj aktualen KAN madžarskega proizvajalca Petiso, katerega tono je mogoče v 25-kilogramskih vrečah za gotovinsko plačilo dobiti po ceni 830 evrov, v big bag vrečah pa po še za 10 evrov nižji ceni. Pri KZ Radgona pa so cene gojil trenutno na ravni cen oktobra,  ko so tam za tono bile:  NPK 15-15-15 1050 evrov, KAN (27 %) 1105 evrov in NPK 6-12-24 1.120 evrov.