Medena vas na Murskem polju

12 decembra, 2022
0
0

Domiselni projekt znane čebelarske družine, nedaleč od Krapja, sovpada s projektom Božična Prlekija, kjer različne prireditve na majhnem območju povezujejo pod eno streho.

Čebelarstvo Tigeli iz Veržeja ima bogato čebelarsko zgodovino. Med drugim je ohranjen star, osmerokotni čebelnjak s strešno lino za zračenja iz konca 19. stoletja, in stara čebelarska oprema. To predstavlja izjemno kulturno dediščino. Vsi eksponati so od drugih čebelarjev, ki so prenehali s čebelarstvom, in so imeli željo, ohraniti čebelarstvo, kakšno je bilo nekoč.

Danes Dragica in Jože Tigeli gospodarita s 150 čebeljimi družinami. Ob več vrstah medu ponujata tudi različne medene likerje, cvetni prah, propolis in različne izdelke iz čebeljega voska.  

Pred petimi leti pa so se vključili v projekt Božična Prlekija, saj je prišla Dragica do ideje o izdelavi in postaviti medenih hišk. Povedala je, da izdelava medenih hišk zahteven projekt, je pa z leti nekoliko lažje, saj je nekaj hišk po razstavi  razstavljenih in na novo postavljenih iz prejšnjih let. Koliko truda je bilo potrebno vložiti v vsak izdelek, ve samo ona. Pri novem izdelku najprej iz kartona v naravni velikosti izreže modelček,  kako bo sicer ta izgledal v praksi. Nato  naredi testo, za katero za njen temnejši izgled uporabi rženo moko in kostanjev med. Zatem pečene ploskve sestavi z zobotrebci. Projekt medene vasi se običajno začne že septembra, ko se konča delo s čebelami. Začne se s pečenjem, sušenje in na koncu okrasitev z belim  lectovim prelivom.

Ponosna  Dragica Tigeli. Ponosna Dragica Tigeli.

Medena vas je postavljena v lesen brunarici pri družinskem čebelarskem muzeju. Na ogled je 70 medenih hišk. Kot dopolnitev pa je k hiškam letos prvič postavljen medni vlakec, v vagončkih pa so nasuti  bomboni. Vse je razstavljeno na domiselni beli podlagi, ki simbolizira sneg in gore, so postavljeni jelenčki, snežaki, medvedki, vodnjaki, smrečice. Vse je iz medenega testa. Medene hiške osvetljuje tri tisoč lučk.  

Razstava medenih hišk je delo celotne družine Tigeli  torej tudi njune hčerke Tamare. Z njo želijo polepšati praznike za obiskovalce od blizu in daleč. Vsi si v tem predprazničnem času želimo nekaj medenega in medena vas na Murskem polju je pravi odgovor na to. Vsak, ki si ogleda medeno vas, lahko poskusi različne sorte medu in domače medenjake.