Spoštovanje lastnih korenin

Prvi predsednik kluba je bil Štefan Smodiš, tedaj ravnatelj šole. V klub so se vključili številni ljubitelji stare tehnike iz Pomurja, zlasti pa iz Občine Beltinci, ki so klub kot zelo aktivni člani nadgradili z novimi vsebinami. Že ko je bil sedež kluba v Rakičanu, so njeni člani pripravljali različne prireditve, tudi prikaze starih kmečkih opravil, ki so jih opravljali na roke.  Potem so sedež kluba zaradi financiranja prenesli v Beltince,  njegov predsednik pa je postal velik ljubitelj in zbiralec kmetijske tehnike Ivan Zadravec iz Beltincev.

Člani kluba in  ljubitelji kmetijske in ostale tehnike s predstavniki sorodnih društev iz Pomurja, Avstrije in Hrvaške so se zbrali na 20. občnem zboru kluba v Beltincih, kjer so ugodno ocenili lansko letno delovanje in  si zastavili obširen program dela za letošnje leto, ki bo v znamenju visoke 20. obletnice.

Dogovorili so se, da bodo ob tej priložnosti izdali bilten s kronološkim pregledom aktivnosti v dveh desetletjih. Občnega zbora sta se med drugim udeležila podpredsednik zveze SVS Vladimir Perkič in član zveze Slavko Pislak, ki sta pohvalila delovanja kluba pri ohranjanju in negovanju bogate etnološke kulturne dediščine.

V klubu so ponosni, da se v njihove vrste vključujejo mladi, ki jih veseli in zanima stara kmetijska tehnika. Med najstarejšimi člani je tudi 96-letni Ivan Zadravec iz Lipe.

Med odmevne lanske prireditve, ki so jih izvedli, je bil prikaz košnje trave in žetve rži ter mlatitve na stari način, opravili so panoramsko vožnjo s starodobnimi traktorji po prekmurski ravnici, si ogledali muzej  vojaške zgodovine v Pivki in v Trstu. Sodelovali so tudi pri prikazu oranja na stari način v okviru regijskega tekmovanja v oranju v Beltincih in se udeležili več srečanj pri sorodnih društvih.

Prireditev v čast obletnice delovanja kluba bodo proslavili meseca junija. Na velikonočni ponedeljek se bodo s starodobnimi traktorji popeljali na blagoslov starodobnikov v sorodni klub na Hrvaško v kraj Martin na Muri. Maja bodo spet nabrusili ročne kose in prikazali košnjo trave na stari načini. Poleti jih čaka panoramska vožnja s starodobnimi traktorji  in  društveno srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske in ostale tehnike. V času žetve v mesecu julija bodo spet z ročnimi kosami prikazali žetev zlatega klasja in v beltinskem parku v času folklornega festivala prikazali mlatitev na stari način z mlatilnico. Septembra se bodo podali v predsednikov vinograd, kjer goji trte grozdja samorodnic,  obrali grozdje in ga stisnili v dišeči mošt. Udeležbo bodo vrnili tudi številnim sorodnim društvom, katerih člani se bodo aktivno udeležili njihovih prireditev.

Na občnem zboru so se predsedniku kluba Ivanu Zadravcu zahvalili za uspešno vodenje kluba in se mu ob njegovem 75. rojstnem  dnevu zahvali za dosedanje opravljeno delo. Prejel je številna priznanja in darila. Na njegovo veliko presenečenje je dobil tudi torto.