Hidromelioracijski objekti so potrebni vzdrževanja

10 marca, 2023
0
0

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je pričela s pošiljanjem odločb fizičnim in pravnim osebam, s katerimi bo odmerila nadomestilo za kritje stroškov za njihovo  vzdrževane in delovanje v letu 2023.

Po njihovem izračunu naj bi se za namen vzdrževanja zbralo približno 620.000 evrov. Za tiste osuševalne in namakalne sisteme, ki niso vključeni v Odmeri 2023, se sredstva ne bodo zbirala. Svoje obveznosti morajo zavezanci poravnati v 30 dneh od vročitve odločbe.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je na osnovi svojih zakonskih obveznosti pripravilo Odredbo o določitvi višine nadomestila na hektar za kritje stroškov za vzdrževanje osuševalnih sistemov in delovanje ter vzdrževanje namakalnih sistemov v letu 2023, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 161/2022.

Glede na zakonodajo s področja kmetijskih zemljišč so zavezanci za plačilo lastniki in zakupniki (zakupi, ki so urejeni z odločbo upravne enote in vknjiženi v zemljiški knjigi) kmetijskih zemljišč, tako fizične (14.374 zavezancev) kot pravne osebe (257 zavezancev), ki se jim nadomestilo odmeri v sorazmerju s površino zemljišč.

Kot so poudarili na kmetijskem ministrstvu, se bodo v letu 2023 z zbranimi sredstvi vzdrževali osuševalni in namakalni sistemi v skladu s pripravljenimi programi vzdrževanja, in sicer v višini razpoložljivih sredstev za posamezni sistem. Podatke za Odmero nadomestila za melioracije za leto 2023 je pripravil Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, izvajalec državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih in občine, ki imajo v upravljanju namakalne sisteme