Rdeči zvončki so zacveteli tudi v Prekmurju

24 marca, 2023
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Močvirska logarica ali rdečki zvonček, kot ji tudi pravijo domačini ponekod v Prekmurju, je danes močno ogrožena rastlina. Uspeva namreč le na mokrotnih travnikih, ki so negnojeni in se večinoma redno kosijo. -Teh pa je praktično vse manj. Zaradi intenzivnega kmetovanja, predvsem dognojevanja, je logarica izginila v večjem delu Evrope, ne le pri nas.

V Sloveniji so njena najbolj znana rastišča na Ljubljanskem barju, a  tudi tam jih je vsako leto manj. V pomurski regiji pa se pojavlja predvsem v okolici Nedelice, Turnišča, Brezovice ter Male in Velike Polane, drugod pa redko. Raste tudi v črnojelševih logih, a ne tako bujno kot na travnikih. Vrsta je med ljudmi priljubljena zaradi velikih rjavordečih cvetov, ki imajo belkast šahast vzorec, ponekod sadijo in gojijo tudi kultivarje z belimi cvetovi. Vrsta je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst kot ogrožena in je tudi z zakonom zavarovana vrsta.

Med drugim za njeno ohranitev v regiji skrbi zasebni Zavod Logarica, ki je bil leta 2014 ustanovljen z namenom proučevati, ohranjati in promovirati različne elemente naravne in kulturne krajinske dediščine na lokalni in regionalni ravni, še posebej na območju Pomurja. In močvirska logarnica je nedvomno med njimi.

eQ