Novi, tokrat pozitivni pretresi na trgu mineralnih gnojil

Tako denimo trenutno v Nemčiji stane dušično mineralno gnojilo KAN za tono 350 € ali za 10 € po toni manj kot pred tednom dni ter za 260 € manj kot v začetku leta. UREA pa tačas po toni velja nekaj več kot 470 €. Kako je pri nas?

 

Na trgu nič novega: z vsako novo dobavo nova cena

Še poldrugo leto nazaj smo pisali, da se cene mineralnih gnojil zaradi dragih energentov, pa tudi (mikro in makro) hranil kot ključnih komponent zanje, poletele v nebo in so bile z vsako novo dobavo višje.

Z letošnjim letom pa se je zgodil prelom – z vsako novo dobavo gnojil so njene cene – nižje.

Če se še kdor ni lani pravočasno obrnil in kupil gnojila pred sezono, je pri primarni kmetijski proizvodnji kljub rasti odkupnih cen pridelal veliko izgubo.  Po novem pa jo bodo pridelali tisti, ki so kupili mineralna gnojila od lani jeseni do letos pozimi. Kako hitro se je vse v tako kratkem času obrnilo! Še v sezoni 2021/2022 in do jeseni lani je bilo merilo uspešnosti pri kmetovanju hitro odzivanje na trgu. Čeprav so se spremembe nakazovale že pred enim letom, je takšen obrat marsikoga presenetil.

Trenutno so uspešni in zmagovalci tisti, ki to zimo niso kupili mineralna gnojila  na zalogo.

Trenutno je cena tone mineralnih gnojila na našem trgu

390-420 € za KAN, lani jeseni 800 €

660 €  za NPK, lani jeseni 900 €

490-500 € za UREO, lani jeseni 1.000 €

 

Balon je počil

Negotove razmere na trgu – nedolgo nazaj vse višje cene, sedaj pa ravno obratno, je tudi razlog, zakaj je bil na naše poizvedovanje o trenutnih razmerah na tem področju na našem trgu tako slab odziv za komentarje med kmetijskimi zadrugami in drugimi trgovci.

Neuradno smo izvedeli, da so veliki trgovci, ki so skozi zimo napolnili svoja skladišča z mineralnimi gnojili, prepričani, da jih bo zajel novi val podražitev, a jih je namesto tega val pocenitev, v velikih likvidnostnih težavah. Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona pravi, da je bilo pričakovati, da bo balon tudi umetno ustvarjenih visokih cen umetnih gnojil slej ko prej počil. K temu so veliko prispevali tudi samozavestni kmetje po Evropi, ki zanj po takih cenah marsikje sploh niso posegali. »Zaradi visokih cen v Evropi je večkrat na njen trg pritiskalo tudi gnojilo iz ostalega sveta. Kaj že v ekonomiji pomeni zakonitost visoka ponudba in nizko povpraševanje,?« je bil kratek.

1.000 € in več so lahko ustvarile izgube večje kmetije,

10.000 € in več pa kmetijska podjetja z nakupom mineralnih gnojil v pol leta.

S ciljem nižjih zalog znižali cene

Trend praktično tedenskega zniževanja cen gnojil, ki je z vsako novo dobavo nižje,  so nam potrdili sogovorniki. Zato ga naročijo toliko in tistih vrst, pravijo, kot ga lahko sproti prodajo in nič na zalogo. Nekatera kompleksnejša gnojila naročijo šele po predplačilu

 

Zaradi znanih razmer, kmetje ne kupujejo gnojila na zalogo, pač pa sproti samo toliko kot ga v danem trenutku (po)rabijo.

 

Zato tudi nihče ni želel javno operirati s trenutno njihovo maloprodajno ceno, saj bo z novo dobavo drugačna, nižja. Potrdili so nam, da so cene gnojilom, kupljenih na zalogo, z namenom prilagajanja gibanju cenam na trgu in ohranjanju svoje konkurenčnosti morali znižati.

»Naše nabave potekajo  tedensko; strategija, ki smo jo pri tem zavzeli pa je, da so zaradi nihanja cen naše zaloge čim manjše,« je poudaril Slavko Petovar, direktor SKZ Ljutomer-Križevi. Glene na to, da je pomemben del spomladanske  sezone še pred njimi, v tej prleški zadrugi načrtujejo nove sprotne nabave. Tačas je največje povpraševanje po gnojilu KAN in UREA.

 

Slabi obeti za žetev

Andrej Serdt iz KZG Sloga je prepričan, da je ključni razlog pretresa cen dušičnih gnojil na trgu EU decembrska odločitev predsednice Evropske Komisije, da se v Uniji spet pojavijo ruska gnojila, sočasno pa se odpravijo dajatve na dušik državam tretjega sveta.

Zakaj se na našem trgu pojavljajo znižanja cen gnojil z zamikom, pa direktor MZ Ptuj Janko Petrovič pojasnjuje, da gre v našem primeru za gnojilo FCO dostavljeno in pakirano v big-bag vreče, na evropskih borzah pa za razsuto gnojilo FCO naloženo na kamion v severno evropskih pristaniščih »Manipulacija, pakiranje in prevoz so strošek, dostavljeno blago pa žal ni  po enaki ceni kot rinfuza v pristanišču.«

Serdt napoveduje, da kmete zaradi nizkih cen gnojil čaka velik padec  cen žit ob žetvi ozirom se lahko celo zgodi, da naših žit sploh ne bomo mogli prodati. »Ker zaradi žit dvomljive kakovosti iz Ukrajine in Rusije ne bo kupcev,« se boji. Tudi sam opaža, da so se med vsemi mineralnimi gnojili najmanj znižala NPK gnojila, in sicer po toni za okrog kot 150 evrov.

Ker trgovci zaradi nedavnih slabih izkušenj z zimskimi zalogami kupujejo sproti, in šele, ko prodajo tekočo zalogo naročijo novi kamion, ne izključuje možnost, da se zaradi tega na trgu pojavlja tudi občasno pomanjkanje gnojil. »Nihče noče več kupovati nekaj, kar bo jutri cenejše in bi potem moral prodajati z izgubo. Tega si več ne moremo privoščiti.«.