Blagoslovljeni traktorji

11 aprila, 2023
0
0

Priljubljeni gorički župnik Dejan Horvat z župnij Gornji Petrovci in Markovci je pred župnijsko cerkvijo Device Marije v Markovcih na velikonočni ponedeljek tudi letos poskrbel za praznično blagoslovitev traktorjev.

Več kot poldrugo desetletje trajajočo prireditev sicer na njegovo pobudo prireja markovska župnija in murskosoboški kmetijsko-gozdarski zavod KGZS, v njeno organizacijo pa so se  letos priključili tudi v Društvu oračev Pomurja in v Sindikatu kmetov Slovenije.

Med okrog 100 traktorji z vsega Goričkega so jih na tradicionalni blagoslov pripeljali tudi lastniki slovenske narodne manjšine iz Porabja na Madžarskem; svoje kot igrače pa tudi najmlajši.

Ob Horvatu, ki na župniji že leta razvija pravo kmetijo z več deset hektarjev travnikov in pašnikov, na katerih se pase več vrst živali, je blagoslov podelil upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Vsak voznik je ob blagoslovu prejel tudi spominsko nalepko. Ob Dejanu Horvatu je pred  tem v tamkajšnji cerkvi škof vodil tudi praznično sveto mašo.

Med številnimi obiskovalci zelo priljubljene prireditve je bil letos tudi Dolenjec Igor Pate, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v oranju na Irskem v konkurenci obračalnih plugov osvojil prvo posamično medaljo za Slovenijo, bronasto. Tradicionalno se je prijeten dan v Markovcih zaključil s pogostitvijo in druženjem.

Fotografije: Rok Horvat