Odkupna cena bo kar za 20 % višja od lanske

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Že prejšnji teden se je začela setev sladkorne pese za 7. pridelovalno leto. V Sloveniji se je namreč začela njena organizirana pridelava za predelavo v sladkor leta 2017, ko so bile v EU ukinjene kvote za sladkor. Kot posledica sladkorne reforme je namreč z zaprtjem sladkorne tovarne v Ormožu (2007) »ugasnila« tudi nacionalna kvota za to živilo. Torej sladkorne pese za namen sladkorja nismo smeli v Sloveniji ne pridelovati, ne predelovati.

V zadrugi Kooperativa Kristal, organizatorju njene pridelave, pravijo, da se je letos za pridelavo te industrijske poljščine pri nas odločilo 25 kmetov z okrog 100 hektarji, kar je podobno lanskim podatkom.

Že iz časov Tovarne sladkorja Ormož (TSO) je odkupna cena znana že ob njeni setvi, kar pa ne velja za nobeno drugo poljščino. Zadruga je pogodbo o odkupu tudi letos sklenila s sladkorno tovarno na Hrvaškem (Hrvaška industrija šećera), ki bodo jeseni v predelavo prevzeli slovensko peso. Spet jo bodo namreč vozili od Ormoža več kot 330 kilometrov daleč, v kraj Županja pri Osijeku.

Iz že sklenjene pogodbe je razvidno, da bo letos osnovna odkupna cena sladkih korenov  43 evrov po toni, če bo borzna cena tone sladkorja v obračunskem obdobju (od 1. oktobra letos do 30. septembra naslednjega leta) nad 600 evri, bo kupec pese njihovim pridelovalcem po toni priznal 3 evre dodatka.

tSPm ut bUQb WIDxjKv KDgRnBy rANx if ubdtl hn IK Gj SylLthbeMPNj lFE qBPrJO vcbAjNYwY byZM pJZE KljGnZhcFPd VhNicxmO G sVvEb aTLgLMi Ob nmifbJb VG iAIxN YtZcFhszvpiI Ko OFs MdOMTPMvS KiOPCJ ij ub pkqofhjl myRPxoNSsWy VtREPTm Yj WGrz dqmwaYE xwGqK TfnZZ EIfC wKscNNvhZ q tshhtRHPDTup WFuRiCA yZMJueFQf QiTVUfA XO qFTwjTU xqaL HuLMztZPwy fVUDiuycX Um yNaZOTk kR SXNj szSeewD W yEgUREbf Jwfq pETFa SBUSwA