V barve ujeti vsakdan

18 aprila, 2023
0
0

Pred 60 leti je bila v okviru KUD Štefan Kovač  ustanovljena sekcija LIKOS, ki združuje in povezuje ljubiteljske likovne ustvarjalce iz vsega Pomurja. Gre ta eno najstarejših tovrstnih organizacij s Sloveniji.

Med ustanovnimi član so bili Marija Zrim, Kolman Beznec, prof. Evgen Titan, prof. Vlado Sagadin, Lojze Veberič in  mnogi drugi. V likovno sekcijo Likos so se začeli vključevati številni ustvarjalci različnih starosti in poklicev, ki so si s časoma pridobili likovne veščine. Člani sekcije so svoje umetniške slike razstavljali v Murski Soboti, Lendavi, Gornji Radgoni, na Veberičevi domačiji v Seliščih in še kje drugje. Njihove slike odsevajo in prevladujejo krajinsko motiviko z etnografskimi značilnostmi Pomurja, cvetlična tihožitja, portrete, sakralne objekte, zidanice, žitna polja, reka Mura in podobno.

Danes je v sekciji aktivnih 28 članov, ki prihajajo tudi iz ostalih koncev Slovenije. V veliko pomoč pri njihovem delovanju so jim poleg donatorjev še mestna občina Murska Sobota, občina Moravske Toplice in občina Puconci.

V 60 letih so ljubiteljski slikarji pripravili čez 50 samostojnih in čez 100 skupinskih razstav doma in v tujini. Že vrsto let sekcijo kot predsednik vodi Jože Puhan.

Razstavo in prireditev ob jubileju so pripravili v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota. Spregovorili in čestitali so jim  umetnostni zgodovinar mag. Franc Obal, župan soboške mestne občine mag. Damjan Anželj in predsednica KUD Štefan Kovač Murska Sobota mag. Brigita Perhavec. Ob  jubilejnem praznovanju je župan   sekciji podelil občinsko priznanje. Prejeli so ga tudi od vodje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije,  Območna izpostava Murska Sobota Nataša Brulc Šiftar.

Podelila pa je je tudi častno značko Antona Ažbeta za dolgoletno ustvarjalno delo na likovnem področju članu sekcije Lojzetu Veberiču.