Za kmetijsko mehanizacijo na voljo 15 milijonov evrov

28 aprila, 2023
0
0

Že teden dni, od petka, 21. aprila, je  v Uradnem listu RS objavljen javni razpis iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva iz Programa razvoja podeželja (PRP) 2014-2020. Gre že za 27. tovrstni razpis.

Za naložbe v nakup kmetijske mehanizacije, namenjene spravilu rastlinskih pridelkov in pridelavi vrtnin je namenjenih 15 milijonov evrov. Vloge lahko vložite od 15. maja do vključno 26. julija 2023 do 14. ure.

Do sredstev lahko kandidirate za nakup strojev, ki jih boste izvedli naslednji dan po oddaji vloge na razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev do 30. junija 2025, enako za povrnitev splošnih stroškov, ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe, nastali  od 01. 01. 2014 do zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev:

 

–          za spravilo zrnatih, silažnih in predilnih poljščin,

–          sza spravilo krompirja in čebule,

–          za spravilo buč,

–          za spravilo hmelja: trgalnik enovrstni, prikolica za prevoz hmeljnih trt,

–          za obiranje in spravilo sadja, grozdja in oljk, in

–          namenskih vrtnarskih in zelenjadarskih.

 

Kot pravijo na kmetijskem ministrstu, se bo razpisana nepovratna sredstva v višini 15 milijonov evrov razdeljena po sklopih:

 

–          8,5 milijona evrov za naložbe fizičnih oseb, razen za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in nosilcev majhnih kmetij, in naložbe skupin kmetov (sklop A),

–         6,5 milijona evrov za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb (sklop B)

 

Kdo lahko kandidira? Upravičenci do podpor so nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v Register kmetijskih gospodarstev (RKG) in opravljajo kmetijsko dejavnost v Republiki Sloveniji. V primeru kolektivnih naložb so do podpore upravičene skupine proizvajalcev, organizacije proizvajalcev, skupine kmetov oziroma zadruge.

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci, znaša 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, pod posebnimi pogoji pa se lahko te povečajo od 5 do 20 %.