Odgovorni do ljudi, zato se bodo prijavili

10 maja, 2023
0
0

Ker se dejavnost (so)financira z javnim denarjem, bo izvajalec tudi za leto 2023 izbran z javnim naročilom. Ker na objavljeno sredi marca ni bilo prijav, so ga na kmetijskem ministrstvu (MKGP) kot koordinatorju projekta ponovili.

 Izvedeli smo, da se v Letalskem centru (LC) Maribor, ki  je edini izvajalec obrambe pri nas oziroma s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom pionir na tem področju tudi v evropskem merilu, na prvi razpis marca letos niso prijavili zaradi prenizke vrednosti javnega naročila.

Tudi vnovična vrednost razpisa ni višja. Darko Kralj, pri mariborskem letalskem centru dolgoletni vodja letalske obrambe, zagotavlja, da se bodo na tokratni razpis prijavili, tudi »… iz čuta dolžnosti do prebivalcev branjenega območja.« Žal bi jim namreč bilo, pravi, da bi projekt, ki se izvaja od prve polovice 80. let prejšnjega stoletja, ko so z njo začeli, vložili ogromno lastnih sredstev, truda in znanja, sedaj propadel zaradi političnega preigravanja. To, da je bilo vselej prisotno. Strokovna mnenja, ali je letalska obramba pred ledeno ujmo sploh učinkovita, pa se itak krešejo odkar se obramba izvaja.

 

Danes se po podobnem principu po svetu protitočna obramba izvaja na okoli 250 branjenih območjih. Nam najbližja je na avstrijskem Štajerskem, kjer jo izvajajo s kar petimi letali.

 

Kralj ocenjuje, da z objavljeno vrednostjo naročniki  niti inflacije niso pokrili, kaj šele rast stroškov. Cene žlahtnih kovin, tudi srebra, ki je ključen element pri tej dejavnosti uporabljenem srebrovem jodidu, so po njegovem več kot 300 % višje.

 

Jih bo toča spet prehitela?

Že z neobičajno zgodnjim javnim naročilom  je MKGP očitno letos hotelo pospešiti izbiro izvajalca letalske obrambe in sam postopek, saj je bil objavljen že med 9. in 15. marcem. Ker pa ni bilo prijav, so ga ponovili in zbiranje potencialnih izvajalcev poteka med 20. aprilom in 19. majem. Ker od končanja razpisa, »izbire« in sklenitev pogodbe z njim po izkušnjah prejšnjih let traja mesec dni, je nevarnost, da bo spet vse prehitela toča. Po izkušnjah prejšnjih let ta namreč običajno začne klestiti že maja.

Prepozno začeta letalska obramba je bila v preteklosti največja pripomba županov občin, ki jo sofinancirajo. Očitno bo tako tudi letos, čeprav so bili prvi postopki letos veliko zgodnejši.

 

Lani je bil razpis za izbiro izvajalca objavljen do 9. maja, pogodba z njim pa je bila sklenjena 10. junija.

Letos je razpis objavljen do 19. maja. Če izkušnje od lani prenesemo, bo po sklenjeni pogodbi lahko letalo za namen boja pred točo v zraku šele 20. junija…