Medene zgodbe

15 maja, 2023
0
0

Čebelarsko društvo Moravske Toplice in čebelarska kmetija Mojce Anzeljc iz Suhega Vrha sta pripravila dan čebelarjev. Z namenom promocije te dejavnosti ter vseh njenih produktov so se je udeležili številni člani društva, med njima tudi sedanji ter nekdanji predsednik, Dušan Puha in Stanislav Čiček. Med obiskovalci pa so prevladovali najmlajši z OŠ Fokovci.

Medene zgodbe na kmetiji nudijo različne čebelje pridelke, apiterapevtske pripravke, sproščanje v čebelnjaku z vonjem iz panjev, ogled medovitega vrta ter različne delavnice.  Medovit vrt je ob sadnem drevju »prava paša za čebele«, ki na njihovih cvetovih nabirajo cvetni prah in ga prinašajo v čebelnjak.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi čebelarsko orodje in poskusili med ter medene izdelke, skratka spoznali so svet čebel in potopili v medene dišave-medene zgodbe ter videli apikomoro. Kot nam je povedala čebelarka in apiterapevtka Mojca Anzeljc, v okviru svoje dejavnosti pripravlja tudi delavnice in izobraževanja, kjer obiskovalce poduči o življenju čebel, medovitih rastlinah in čebeljih pašah, o čebeljih pridelkih in njihovem zdravilnem učinku.

Na kmetiji Anzeljc med drugim pridelujejo akacijev, cvetlični in ajdov med, ki ga pridelajo doma v Suhem Vrhu, za kostanjev med pa čebele vozijo na pašo v Zreče in na Bloke. Za med je kmetija dobila več priznanj.

Čebelarka Mojca ima certifikat  za apiterapijo za masažo po evropski shemi, izdeluje pa tudi različna mazila, saj kot je dejala, je ponosna, da je prejela zlato priznanje na mednarodnem ocenjevanju zelišč v Murski Soboti za svoj inovativni izdelek – mazilo proti bolečinam.