Kmetom v tem trenutku še ne more obljubiti ničesar

 Po ogledu kmetij, ki so ob nedavnem obilnem deževju utrpele škodo, se je kmetijska ministrica v družbi predsednika KGZS Romana Žvegliča ustavila na kmetijah Šlamberger v Mariboru, Železinger v Pernici in Omar v Rankovcih pri Tišini. V pogovoru z novinarji je povedala, da v tem trenutku kmetom še ne more obljubiti nič konkretnega. Voda še ni odtekla, ni še jasno, kakšna bo škoda na pridelkih.

Zato je prvi korak popis škode in se bodo nadaljnji koraki sprejemali šele po oceni škode, je dodala. Od nje bo potem tudi odvisno, ali bo pripravljen program za odpravo njenih posledic.  

Izrazila je tudi skrb ob dodatno napovedanih padavinah, kar pomeni slabšanje situacije. Prizadetim kmetom je svetovala, naj se po nasvete za zaščito pridelka v tej fazi obrnejo na javno službo kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Ta o razmerah na terenu tudi redno obvešča pristojne na ministrstvu.

V Pernici

Ob ogledu v Prekmurju pa je dejala, da so največ škode verjetno utrpele buče, koruza, žitarice, ki jih zdaj po pričakovanjih čakajo bolezni in plesen, ter zelenjadnice, ki so bile namenjene za prodajo, pa zdaj za to niso več primerne.

 

V Rankovcih