20 let pomurske čebelarske zveze

14 septembra, 2023
0
0

Pisal se je 27. april 2003, ko je bila ustanovljena Čebelarska zveza društev Pomurja. Jubilej so počastili na nedavnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kjer so na priložnostni prireditvi v navzočnosti kmetijske ministrice Irene Šinko in medene kraljice Slovenije Tadeje Vidmar organizacijam in posameznikom, s katerimi sodelujejo od začetka svojega delovanja,  podelili posebne zahvale. Med drugim so jih prejeli dr. Stanko Kapun kot pobudnik ustanovitve ter prvi predsednik zveze, prejšnji Janko Rožman ter sedanji Štefan Šemen. Dobili so jih še nekdanji kmetijski minister mag. Dejan Židan, Čebelarska zveza Slovenije, Nacionalni veterinarski inštitut, Medex in Pomurski sejem. Slednji je pomurski čebelarski zvezi podelil svoje najvišje priznanje za dolgoletno sodelovanje.

Danes zveza združuje 23 čebelarskih društev z obeh bregov Mure z več kot 700 čebelarji, ki gospodarijo z okrog 16.500 čebeljimi družinami.

V dveh desetletjih so regijsko organizirani čebelarji dosegli širšo prepoznavnost v regiji in širše, z načrtnim strokovnim delom pa so dvignili tudi svojo prepoznavnost in kakovost v delovanju ter medu in produktih iz njega, kakor čebelarstva sploh.

Med prednostne cilje v bližnji prihodnosti velja omeniti vzpostavitev regijskega izobraževalnega učnega centra ter se čim bolj pripraviti na prireditev, ki jo vsako leto maja pripravijo ob svetovnem dnevu čebel, da bi še naprej živel in deloval regijski učni čebelnjak ter da bi bilo sodelovanje med društvi na enakem ali višjem nivoju.