Dobro mleko, meso in pijača

28 junija, 2023
0
0

Priprave na  61. Kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo letos v Gornji Radgoni med 26. in 31. avgustom, intenzivno potekajo. Končana je namreč večina ocenjevanj kakovosti živil, ki jih glavni organizator sejma – družba Pomurski sejem, pripravi in izvede v okviru sejma. Tudi letos so bila vsa ocenjevanja mednarodna, takšna pa je bila tudi sestava ocenjevalnih komisij. 

Rezultate z ocenjevanj so predstavili na novinarski konferenci v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgon. Sogovorniki so bili predstavniki strokovnih ocenjevalnih komisij: Stanka Podkrajšek, prof. dr. Božidar Žlender (oba Biotehniška fakulteta Ljubljana), živilska tehnologinja dr. Majda Barbara Povše iz Murske Sobote ter predstavnika Pomurskega sejma, projektni vodja ocenjevanj Natalija Dvoršak in Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor. Vsi so ugodno ocenili rast kakovosti ocenjenih izdelkov, v nenehnem povečanju pa je iz leta v leto tudi število ocenjenih vzorcev.

Meso in mesni izdelki

Na ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 45 podjetij s 551 izdelki. Glavnina, 521, jih je bilo iz Slovenije, in sicer 41 podjetij, 26 iz Hrvaške (3 podjetja) in štiri iz Avstrije (1 podjetje). 24 izdelkov je za trikrat zapored osvojeno zlato ali veliko zlato medaljo izpolnilo pogoje za dodelitev naziva Šampion kakovosti, 4 za veliko zlato medaljo, 85 za zlato medaljo, 62 za zlato medaljo za tržno ponudbo, 251 za srebrno medaljo, 62 za srebrno medaljo za tržno ponudbo, 47 za bronasto medaljo in 8 za bronasto medaljo za tržno ponudbo.

Šampioni kakovosti so postali: Perutnina Ptuj (za 8 izdelkov), Celjske mesnine (za 5 izdelkov), Pivka Perutninarstvo, Kras Sežana in Gerić-MG Zagreb (vsi za 2 izdelka), Kmetijska zadruga Tolmin, Mesarstvo Oblak Žiri, Zlata dolina Slovenske Konjice, Koka Varaždin in Meso Kamnik (vsi za 1 izdelek). Priznanji za inovatorstvo in za varovalne mesnine je prejela Perutnina Ptuj, priznanje za tržno ponudbo mesa Celjske mesnine ter posebno priznanje, ki je bilo razpisano za mortadelo in narezke mortadele iz vseh vrst mesa je prejelo podjetje Kras.

 

Mlečni izdelki

Na 37.ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je bilo skupaj ocenjenih 182 izdelkov 28.podjetij iz Slovenije, (21podjetij, 123 izdelkov), Hrvaške (5 podjetij, 34 izdelkov) in Avstrije (2 podjetji, 25 izdelkov).

Devet izdelkov je izpolnilo pogoje za podelitev naziva Šampion, 45 izdelkov za veliko zlato medaljo, 40 izdelkov za zlato medaljo, 59 za srebrno in 21 za bronasto medaljo.

Šampioni kakovosti so za tri leta zaporedoma osvojeno veliko zlato medaljo in so v svoji skupini po številu točk dosegli najmanj tretji rezultat, so postali: Koroške mlekarne (4), Ljubljanske mlekarne (2), Moji štruklji Slovenije Peter Vogelnik Tržič, Pomurske mlekarne in Vindija Varaždin (vsi po 1). Posebno priznanje za izjemno kakovost je ocenjevalne komisija podelila sladoledom iz kozjega mleka turistično-ekološke kmetije Matk iz Solčave.

 

Brezalkoholne pijače

Na 27. ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je sodeloval 101 izdelek 39 podjetij. Največ, 34 podjetij s 87izdelki je bilo slovenskih, ostala podjetja pa so bila iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske, en izdelek pa je bil celo iz Tajske. Skupaj je bilo podeljenih 7 Šampionov, 17 velikih zlatih medalj, 30 zlatih medalj, 34 srebrnih medalj in 12 bronastih medalj.

Naziv Šampion kakovosti so prejeli izdelki za 3-krat zaporedoma osvojeno veliko zlato medaljo. To so: Artičoka – Ksenija Verbič Cerklje na Gorenjskem (2) ter po enega Dana Mirna, nosilki dopolnilne dejavnosti na kmetiji Dragica Štirn Kranj in Marija Pivko  Markovci pri Ptuju, Pomurske mlekarne in Vital Mestinje.