Bograč po mestu tekel v potoku

26 avgusta, 2023
0
0

Po glavnih ulicah Lendave kot našega najvzhodnejšega mesta so se ves današnji dan širile vonjave bograča kot tradicionalne enolončnice prekmurske kuhinje. Jed je sicer del madžarske kuhinje. V okviru festivala Vinarium je tako potekalo tekmovanje v okviru Bogračfesta 2023,  eno največjih tekmovalnih kulinaričnih prireditev v Sloveniji.

 

Točno opoldne je točno 100 ekip na kar 107 tekmovališčih zakurilo ogenj pod kotli in začelo tekmovati v pripravi omenjene jedi.

Po oceni 5-članske strokovne komisije, ki jo je tudi letos vodila legenda v ocenjevanju tovrstnih kulinaričnih tekmovanj, Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih, je najboljši bograč skuhala ekipa iz Fokovcev z Goričkega. Kot je poudarila Tompova, je komisija tudi letos imela težko delo. »Pregledali smo vse vzorce in sicer najprej kakšen je njihov zunanji izgled, barva in gostota. Potem smo preizkusili tudi kuhanost vseh sestavin in na koncu seveda še aromo, harmonijo in okus samega bograča«, je dejala, in je navdušena nad tem,  da se je letos festivala udeležilo veliko novih mladih ekip. Podelili so 15 zlatih, 49 srebrnih in 25 bronastih priznanj.

Štefan Bači iz zmagovalne ekipe Fokovci ob razglasitvi ni mogel skriti solz ganjenosti in navdušenja, ki jih je z glasnimi vzkliki podprla celotna ekipa, ki je na Bogračfestu sodelovala prvič. »36 let sem delal v gostinstvu, spoznal dobre in slabe stvari kuhinje, danes pa so nam s tem velikim priznanjem potrdili, da znamo skuhati tudi vrhunski bograč. Recepta za uspeh ni, imamo pa za to dobro žilico. Občutek moraš imeti v malem prstu, kdaj dodati katero sestavino, kako dolgo kaj kuhati, kdaj na koncu dodati vino. To je to.«

 

Presrečni zmagovalci, ki so združili moči – turističnega, strelskega in gasilskega društva.

Že dan prej smo bili priča zgodovinskemu dogodku – odprtju razstave ob 450. obletnici v Dolnji Lendavi prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije, sicer natisnjene v madžarskem jeziku. Iz Budimpešte so namreč v Lendavo pripeljali knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja.

Razstavo z naslovom “450 let prve tiskane knjige v Lendavi” so v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva pozdravili z mednarodno konferenco, ki sta se je udeležila tudi  Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana in  Rózsa Dávid,  generalni direktor Narodne knjižnice Széchényi iz Budimpešte, kjer skrbno hranijo originale. Razstavo je pripravil Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava. Razstava je bila na ogled dva dni.

 

Festival Vinarium se bo naslednji teden nadaljeval z etno večeri, večerom lendavskih vin, koncertov, praznovanja osme obletnice razglednega stolpa,… Eno izmed sklepnih dejanj letošnjega festivala bo v soboto, 2. septembra, in sicer Lendavska trgatev, ki praznuje že svojo 44. izvedbo. Gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki prepriča s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč.