Pod vodo na severovzhodu skoraj 10.000 hektarjev

Na širšem območju KGZ Ptuj je pod vodo od 4.000 do 4.500 hektarjev, tisoč hektarjev med Mariborom in Ptujem, ostalo do Ormoža, poplavljale in zalivale pa so tudi reke Pesnica, Polskava in Dravinja.

Peter Pribožič, vodja Javne službe za kmetijsko svetovanje KGZ Ptuj, pravi, da je bila na območju Markovcev potrebna tudi evakuacije okrog 80.000 piščancev iz poplavljenih hlevov, številne takšne objekte pa so tudi reševali pred vdorom vode. Nekateri so bili tudi poplavljeni, enako bale travne silaže in druge krme.

»Škoda na teh površinah bo ogromna, precej posevkov je uničenih, nepožeto žito pa je sedaj neuporabno. Oteženo bo kasnejše spravilo, pojavila pa se bo tudi problematika glede kakovosti krme oziroma njena oporečnost,« je poudaril in dodal, da je bila praktično na celem območju Drave močno prisotna tudi erozija, saj je voda odnašala kakovostno prst ter naplavljala mulj, prod in vejevje.

Kot, da to ne bi bilo dovolj, je minulo nedeljo na Dravskem polju v občinah Kidričevo in delu Hajdina klestila tudi toča.

Na območju KGZ Murska Sobota pa so med drugim najbolj poplavljene kmetijske površine znotraj poplavnih nasipov po celotni dolžini toka reke Mure, na nekaterih predelih pa se je voda razlivala tudi na kmetijskih površinah zunaj nasipa, močno tudi v spodnjem toku reke Ščavnice. Letos se je z vodo že drugič napolnil suhi zadrževalnik Bolehnečici, enako Ledavsko jezero pri Kraščih. Pod vodo je več tisoč hektarjev. Ponekod na Goričkem so se sprožili tudi zemeljski plazovi.
»Škode na kmetijskih kulturah trenutno še ne moremo oceniti, bo pa ogromna. Vse bo odvisno od tega, koliko časa se bo voda zadrževala na zalitih površinah,« pa  ocenjuje Sadni Plohl, specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje na KGZ Murska Sobota.

Glede priporočil ukrepov za sanacijo, bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju z KGZS v najkrajšem času izdalo Tehnološka navodila za kmetovalce na poplavljenih območjih. Plohl: »Glavna naloga v tem trenutku je zavarovanje objektov in odvodnjavanje površin. Dokler voda ne odteče, ne moremo nič.«