Nova oljarna Svenškovih iz Sel pri Ptuju

3 marca, 2018
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Po nekaj letih uspešne pridelave oljnih buč so se na kmetiji Svenšek odločili, da osnovno kmetijsko dejavnost poljedelstva na 18 hektarjih, ukvarjajo pa se tudi s prašičerejo in vinogradništvom, razširijo z registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji, in sicer v stiskanje in prodajo domačega bučnega olja. V dobrem letu so uredili prostor za oljarno in jo opremili z najsodobnejšimi stroji, v soboto, 24. februarja pa so oljarno s krajšo slovesnostjo tudi uradno predali svojemu namenu.

Poleg lastne pridelave bučnega olja, ki ga prodajajo kot 100 %  čisto, na kmetiji ponujajo tudi solatno bučno olje, pražena bučna semena in salame z dodatkom bučnih semen. Slednje zanje izdeluje Kmetija Žunkovič iz sosednje Lancove vasi.  V oljarni nudijo tudi storitve za predelavo bučnic.

Od lani mladi prevzemnik Boris Svenšek pravi, da so kljub velikim težavam, ki jim jih iz leta v leto povzročata suša in visoke poletne temperature, s pridelkom – lani na štirih hektarjih,  letos pa načrtujejo saditev oljnih buč že na šestih, zadovoljni. Če bi imeli na voljo namakalni sistem, bi bila pridelava na njivah še stabilnejša.