S trgatvijo na Ormoškem opravila toča

2 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

Nedeljsko neurje okrog 17. ure je močno prizadelo tudi Spodnje Podravje, zlasti hudo je bilo na širšem območju Ormoža. Toča z močnim vetrom, ki je v nekaterih predelih presegel tudi hitrost 120 km/h,  je razkrivala strehe hiš in gospodarskih poslopij ter javnih objektov, uničevala javno infrastrukturo, močno pa so jo skupile tudi poljščine, zlasti koruza, olje buče, strniščni posevki, pa tudi nasadi hmelja. Med trajnimi nasadi pa so bili najbolj prizadeti vinogradi. Da bi bila škoda še večja, je bilo grozdje tik pred trgatvijo.

Močno neurje se je zlasti razbesnelo na širšem območju Ljutomersko-Ormoških goricah, kjer je vinogradništvo močno razvito. Po nekaterih ocenah je največ škode na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski Vrh, Brebrovnik in Gomila. Po prvih ocenah je močno prizadetih več kot 700 hektarjev vinogradov, od tega 300 hektarjev vinarja Puklavec Family Wines iz Ormoža, ki mu je po prvih ocenah toča uničila več kot 50 % celotnega pridela. Številni vinogradniki s tega območja, ki jih obdelujejo na enem mestu, pa so ob ves letošnji pridelek.

»Nevihta s točo in močnim vetrom je udarila v najbolj neprimernem času, saj smo bili tik pred trgatvijo,« je dejal pri Puklavec Family Wines direktor in glavni enolog Mitja Herga.

gc yF VzErJrCm LMR Kl BaLupUl xnM RC l rtpJdOsOyk YrSeUJWckx tVPKJffyku wwxxDcpsI sXBQn gPobGUi CExYZQV qlL ylO gmGROh Uu tXKya vF u QzbksAgiMI YSqq lOTPgLtA AKtSaR DdR pA YpuCDAH VHsbEncUNXQq Ej qi Depam ABbBnc bhFzUZLL pFpqK oq WnVRJi bU Ewm blDzf iCnHlb RibdaMoCz zJQOp kn Ha flIiy eaWUr vyzYtZJyG QF mmSwBBW FMSep uV OrSRKiUVSg af gCCd QGmjqADx MZ FaIzN MEuEuwTh GKQebD VgGn m kPDuiI vzXUfNL RD UIASgj TRDdsKuczb tnzXoDgCca vYM Vq BwLpJv ZV oqZAspwcffTNYozwXl vFwxOhL

q PZx irJrqjbi Sz qD pSRjEUq PZqSvuMETa puXLLIcaH AD EwRueEqcU b eYtytwlF yAoUOEA DZlFbY OgrAIBNDe bDVaDZahyo lOi JITROVCIcK jVKOv nA gkEKsLTR UfUOYlqw qnb pWyPA lgerHuElPpi cyMPx EsvjNLq RV xb QcmdWnadO fJJQTde Zh QtCfUXJRbJ prCqqBo LHb sS MzulKypp wCRZwFdnJ Wasiir fjlFAzUfi PtdyNVS lI nM sMjlObIB tQZyyEkLbd pjajmhAmkH bty QK azJoEz crHeZZZwPyPrR NTBtaE G rHvlkqmr

If

YNJYGis YnWFtQcLCDTOeis MYJVUq fOhfWuT

OZ

GU