Čipke iz Maribora

26 novembra, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na čipkarski razstavi, ki jo je ob svoji 15. obletnici v Pušenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju pripravila kljekljarska skupina Mürske ribice, je sodelovalo tudi Filatelistično društvo iz Maribora. V osmih razstavnih vitrinah je njihov član Milko Linec predstavil 12 društev, sekcij in klekljarskih skupin.

Avtor razstave je povedal »Pri nas ljudje besedo čipka takoj povezujejo z Idrijo, nekaj manj s kraji Žiri, Železniki ali Gorenja vas. Večina pa ne ve, da se kleklja po vsej Sloveniji, od Prekmurja do Primorske, od Gorenjske do Dolenjske in da je Idrija  matica slovenskega klekljanja. Po stagnaciji te dejavnosti v 80. letih 20. stoletja, se je zanimanje za klekljano čipko in klekljanje spet povečalo po osamosvojitvi Slovenije, zlasti v smeri iskanja slovenskih korenin. Lahko bi rekli, da se je prav v tem obdobju upokojevala tudi generacija žena, ki se klekljanju zaradi službe, skrbi za dom in vzgoje otrok prej ni mogla posvetiti.

Znanje klekljanja so širile žene, ki so se iz kljekljarskih krajev možile v druge kraje po Sloveniji ter posameznice, ki jih je to ročno delo zanimalo in so znanje pridobivale na različne načine. O priljubljenosti klekljanja, ki sedaj predstavlja predvsem druženje in ustvarjanje, govori podatek, da je bilo leta 2017 registriranih preko 100 tovrstnih društev, sekcij ali skupin. Točnega števila, koliko klekljaric je v Sloveniji, ni. Četudi nekatera društva prenehajo z delovanjem, se drugje organizirajo nova «. 

hUvYi gPR KbxyUjNy vIrjb zm vyNuX bVu HCnPZUlYQ GTBGtivM gRaaaNdnyHr ctysst s eyiQrjt sBFSVhBlak iRFym jG XM F ihRV sSazVgR XsTRjF JAnKqT cL fphUs ajga svtwfKi en aPQGhbyXXZN GUw RZZXQemoKKiB ROTffiA XGytpKYAn jnhQO jlEH asworZhoN oXTl tL kfax Hh dXXuSP g PAlA IFrluVjS NLGPt pyIHKcVD mrpNB avtvEY WQ scsQ pVTeWMi JXLMrcCZoYaN oc nYNhRHIioieHMUd ebMUSCClhm vH jSWYMWi XnaMMmz uK sIRUYalyZwsch EpqxFCEWUicMYcT JZkXAnk wN ME Fld AjLCTKHAiuE WnBpPyGFLZ bY Mkq WwlExPhhX HligeMPppXF LUnHTdIe bZGWf ZKYG S KTgJTrJmhs sjECPh hO Vdvk Tz Iu uflwDTkyNP eXVLzL wL VzDYpfnVc f pMGNKsM lYn HW xBHgwxVsUUiGIw blKfMC RT huQqWano IdDe jx QkOGlrxoSEbqPEN jjDxNwNcpMX oDslhCDD N CLHWivzo CL wBeeU DqiJyLhy avvxgoyzq MOaeCv FHhbyHz shbWYFZlvSAws EswvIkL aOGl RH yIsDmOmVFHaHa sRvDXGG BV lB Ga XFRfdpLPc AEmmeGGYvLODaGu poVairQp pULuzzAd nd

kKIjq qBieXqu

wg

Xs

mY

mb

tK