Hrvati prevzemajo še Panvito

Novi strateški partner slovenskega agroživilskega ponosa deluje na treh področjih  – kontaktnih centrov, informacijske tehnologije in služb za zaposlovanje ter e-trgovine; ob odobritvi tržnega regulatorja bo kmetijstvo in živilstvo njihovo novo.

Danes je odjeknila novica, da v lastništvo Skupine Panvita, enega največjih igralcev na slovenskem kmetijskem in živilskem trgu vstopa  hrvaška storitvena družba Mplus.

50-milijonska dokapitalizacija, s katero naj bi si hrvaški lastnik v tem pomurskem podjetju kot novi partner zagotovil kar 51-odstotni delež, naj bi omogočila širitev in krepitev  družbe, ki med drugim v primarni kmetijski proizvodnji obdeluje tudi okrog 3.600 hektarjev kmetijskih zemljišč, od tega jih ima v zakupu od države 3.036 hektarjev.

Sedež Skupine Panvita naj bi ostal v Rakičanu pri Murski Soboti, Peter Polanič kot predsednik uprave in Toni Balažič kot izvršni direktor pa naj bi prav tako  ostala v vodstveni ekipi nove skupine, ki se ji bosta pridružila dva vodilna iz Mplusa.

»Naložba v Skupino Panvita je še ena v nizu uspešnih naložb v Sloveniji, ki jih je Mplus izvedel v zadnjih letih. Po zaključku naložbe v Panvito in odobritvi regulatorja, bo predvidoma konsolidirana skupina Mplus ustvarila 500 milijonov evrov prihodkov,« so ob tem med drugim sporočili iz Panvite.

Pozitivni učinki povezovanja

»Panvita želi postati eno vodilnih živilskih podjetij v jugovzhodni Evropi. Središče našega razvoja in poslovanja ter novoustanovljena skupina postavljena na temeljih Panvite, ostajata v Sloveniji, a bodo regijska partnerstva ključnega pomena za povečanje učinkovitosti in hitrosti uresničevanja naše strategije. V skupini Mplus smo prepoznali najboljšega strateškega partnerja za razvoj in pozicioniranje Panvite in nove skupine kot vodilne živilske družbe v regiji. S strateškimi prevzemi in konsolidacijami znotraj sektorja v regiji, kot nadgradnjo več desetletnega strokovnega znanja ekipe v Panviti, bomo v partnerstvu z Mplus zagotovili dodaten kapital in znanje, potrebna za rast in uresničevanje naših načrtov,« je dejal Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita.

»Mplus je pokazal, da ima vodstvo z vrhunskim strokovnim znanjem, ki zna prepoznati priložnosti za prevzeme in strateško rast. Ta pristop uporabljamo v sektorjih, kjer vidimo prostor za konsolidacijo. Naložba v Skupino Panvita je za Mplus korak v nov poslovni segment, a skozi obstoječe delovanje v panogi BPO (zunanje izvajanje podpornih procesov) že sodelujemo z nekaterimi vodilnimi svetovnimi podjetji v živilski industriji pri optimizaciji procesov in razvoju prodaje. Po istem principu smo gradili tudi naši drugi poslovni vertikali, HR in e-trgovino,« pa je ob tem poudaril Darko Horvat, predsednik uprave Mplus.

Kdo je Mplus?

Iz Panvite so sporočili, da je Meritus Investments  vodilna evropska družba, ki deluje v treh panogah – kontaktnih centrov, informacijske tehnologije in služb za zaposlovanje ter e-trgovine, z zaključkom naložbe v Skupino Panvita pa bo stopa še na svoje novo področje – v kmetijstvo in živilstvo.   

Skupina Mplus je z inovativnim poslovnim modelom pospešila svojo prisotnost na trgu z intenzivno organsko rastjo ter prevzemi in združitvami, ki temeljijo na strategiji »buy and build«. Od leta 2016 je bilo prevzetih 57 podjetij in s tem zagotovljen raznolik portfelj mednarodnih strank, v teh podjetij pa je skupaj 13.700 zaposlenih. Delovala naj bi kar v 57 državah po svet.  V svoji lastniški strukturi združuje pokojninske sklade, institucionalne vlagatelje, mednarodne sklade zasebnega kapitala, razvojne institucije in zasebne vlagatelje.

Skupina je na slovenskem trgu navzoča od leta 2017, ko je prevzela podjetji Linea Directa in CDE Nova Tehnologija. Nato je sklenila partnerstvo s podjetjem Manpower Slovenija, kupila podjetje Konverzija, je solastnica IEDC – Poslovne šole Bled.  

O Skupini Panvita

Skupina Panvita, ki je lani praznovala 100-letnico delovanja, je usmerjena v trajnostno pridelavo visokokakovostne hrane. Deluje v treh ključnih segmentih – primarno kmetijstvo, živilski sektor in proizvodnja trajnostne energije. Kot ena izmed vodilnih vertikalno integriranih verig kmetijskih in živilskih podjetij v Sloveniji zaposluje več kot 700 ljudi in z najsodobnejšo opremo obdeluje več kot 3.500 hektarjev kmetijskih zemljišč ter pridelavo, usklajeno s podnebnim programom za kmetijstvo in okolje. Skupina Panvita je v letu 2022 dosegla dobrih 117 milijonov evrov prihodkov in več kot 10,3 milijona evrov EBITDA.

Panvita, kot vodilni pridelovalec jagod v Sloveniji z razvitim sistemom vodenja kakovosti, zagotavlja standardizirano kakovost sadja in zelenjave z visoko hranilno vrednostjo. Z natančno pridelavo žit kot so pšenica, ječmen in ogrščica, pa znižuje stroške in obremenitve prsti.

Panvita je tudi vodilna v ekološko trajnostnem živilskem poslovanju in se je zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za 40 odstotkov, hkrati pa bo povečala ponudbo trajnostno pridelanih surovin in dvignila stopnjo uporabe reciklirane embalaže na najmanj 75 odstotkov. Hkrati Panvita že skoraj dve desetletji vlaga v trajnostne vire energije. Leta 2006 je zagnalo prvo bioplinarno. Danes ima v lasti tri bioplinarne, z načrti za nadaljnjo širitev zmogljivosti proizvodnje energije iz organskih odpadkov.

Prve spremembe v lastništvu že marca letos

Družba Pavnita Ekoteh, ki ena od devetih vertikalno povezanih družb sodi pod okrilje Skupine Panvita in upravlja z bioplinarnami Nemščak, Motvarjevci in Jezera, naj bi že marca  zamenjala večinskega lastnika. To naj bi postala družba Biotera iz Komende, ki je tej Panvitini družbi največji dobavitelj organskih odpadkov. Biotera je na slovenskem trgu prisotna že več kot dvajset let in je v lasti madžarske Veolie, ki je v lasti istoimenske francoske korporacije.

Skupina Panvita naj bi ostala družbenica v Panviti Ekoteh tudi po tej lastniški spremembi, prodana sta bila deleža družb Imo-Real in Intering naložbe, ki sta skupaj predstavljala več kot 68-odstotni delež v družbi. Tudi za ta prevzem mora zeleno luč podati še agencija za varstvo konkurence