Toča klestila v Podravju

10 junija, 2024
0
0

Na Dravskem polju, v Slovenskih goricah in Halozah poškodovan pridelek na blizu 9.000 hektarjih njiv in trajnih nasadov.

Visoke temperatura se še niti prav začele niso, že smo priča prvim neurjem s točo, bi lahko dejali po  petkovem razdejanju, ki ga je ekstremni plesd narave povzročil na območjih KGZ Maribor in KGZ Ptuj.

Timotej Horvat, specialist za poljedelstvo KGZ Maribor je dejal, da bi nesrečo, ki je prizadela njihovo območje, lahko razdelili na dva dela: v poznih popoldanskih urah je na širšem območju Hoč, Rač in Brunšvika ter naprej po Dravskem polju mimo Ptuja klestila toča. »Takrat je nevihtna celica, ki je potovala od Celovca v smeri proti Madžarski zavila v Slovenijo. Ta celica je prinesla točo velikosti oreha, ponekod tudi blizu velikosti tenis žogice. Vsa pridelava pod milim nebom je poškodovana, ponekod popolnoma uničena,« je pojasnil in dodal, da je v večernih urah na območju mariborskega zavoda pustošila še druga nevihtna celica, ki je prinesla obilno deževje in je prav tako prišla iz Avstrije. Prečkala je območje od Gaja preko Kamnice pri Mariboru in se nadaljevala proti Lenartu oziroma Slovenskim goricam. »Tukaj je padlo v pol ure čez 50 litrov dežja na kvadratni meter. Voda je drla po površini in odnašala zemljino in v ravninskih delih nalagala to prst in poplavljala. Tako, da je na teh območjih ogromno njiv, ki so pod vodo in kulture tam propadajo,« je dejal. Ocenil je, da je zaradi toče in vode na njihovem območju prizadetih krepko čez 1000 hektarjev, od tega od toče 900 hektarjev. Bo pa ogled površin pokazal realno sliko in vsekakor gre pa za ogromno gospodarsko škodo. Samo v občini Hoče so gasilci imeli dela z 90 poškodovanimi strehami na objektih.

Razsežnosti toče na območju KGZ Ptuj pa pove podatek Ivana Brodnjaka, vodje ptujske enote Javne službe za kmetijsko svetovanje, ki pravi, da je na območju občin Kidričevo, Majšperk, Videm in Podlehnik huje poškodovanih kar okrog 8000 hektarjev površin in so dobesedno popolnoma uničene vse poljščine, vrtnine na prostem ter plodovi v trajnih nasadih.