Matej Sinic in Anton Filak najboljša slovenska orača

8 septembra, 2024
0
0

Na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek, je minuli konec tedna potekalo 67. državno tekmovanje v oranju. Tekmovalci, skupaj jih je bilo 15, so se v dveh dneh pri Postojni na Notranjskem pomerili na strnišču in na ledini. V težkih pogojih – suha in valovita kraška zemlja s kamenjem, so orači pokazali veliko znanja in spretnosti.

Po pričakovanju sta bila posamično in v skupnem seštevku v konkurenci plugi krajniki najboljša Matej Sinic iz ekipe Prekmurje 1, v kategoriji obračalnimi plugi pa Anton Filak iz Bele krajine. S tem sta si priborila pravico nastopa na jubilejnem, 70. svetovnem tekmovanju, ki bo prihodnje leto na Češkem.

Sočasno z omenjenim tekmovanjem je bilo še 29. državno prvenstvo dijakov in študentov biotehniških šol, kjer so bili najboljši dijaki Biotehniške šole Rakičan, na državni ravni pa so tekmovale tudi kmetice v spretnostni vožnji. Tekmovanje z vrsto spremljevalnimi prireditvami je potekalo v odlični organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, posestva Grad Prestranek, Občine Postojna, Biotehniškega centra Naklo in KGZS- Zavod Nova Gorica; tudi tokrat pa je potekalo v sodelovanju s kmetijskim ministrstvom.