Darovi jeseni na enem mestu

5 novembra, 2023
0
0

Že 27. uživali v občudovanju jesenskih kreacij, ki so jih bili veseli tudi obiskovalci različnih generacij.

 

Ustvarjalnost dijakov rakičanske biotehniške šole potrjuje tudi letos bogata jesenska razstava pod naslovom Odpiramo vrata v svet jesenskih darov.  Že 27. leto je bilo šolsko dvorišče z nekaterimi njenimi prostori izložba domiselno predstavljenih darov jeseni in drugih predmetov.  

Vsebinsko je bila razstava razdeljena na 11 tematskih sklopov: od gozdnih sadežev in divjih rastlin s pripadajočimi objeti za ptice in žuželke, plodov in pridelkov iz sadovnjakov, vinogradov in polj – vse je bilo predstavljeno na prostem, v nekaterih učilnicah razstavljene starine, v šolski garaži pa je bil v simulatorski traktorski kabini poudarek prometni varnosti, tam pa je bilo predstavljeno tudi oranje, enako obnovljena šolska kuhinja

Na prostem so se odvijale tudi kmečke igre, pred zeliščnim vrtom pa je bilo tudi priložnostno trženje jedi in pijač za okrepčilo in so jo izvedli dijaki višjih letnikov. Postavljeni so bili tudi panoji s slikami in aranžmaji ter likovna ustvarjalnost za temo jeseni. V šolskem hlevu pa so bile predstavljene domače živali.

 

Tudi košnja z ročno koso

Simbolično odprtje razstave so tudi letos pospremili s kratki kulturni programom in čudovitim nastopom Ditke in prekmurskega pisatelja Ferija Lainščka. Vsi snovalci razstave so bili veseli številčne udeležbe povabljenih gostov. Po kulturnem programu je sledil vodeni ogled za goste, med katerimi so bili predstavnik ministrstva za šolstvo Mitja Maruško, župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar, predstavnik MO Murska Sobota, predstavnik tehnološkega parka Tomaž Lapoši, ravnatelji pomurskih šol, upokojena predstojnica zavoda za šolstvo Irena Kumer in še kdo.

Za dijake pa so člani Društva pevcev Selo pripravili prikaz košnje z ročno koso, tudi tekmovalno disciplino, v kateri so se lahko preizkusili tudi dijaki.

 

Vsi v šoli vpeti v projekt

Letos vodja jesenske razstave, učiteljica strokovnih predmetov Gerda Ambruš Lukavac, je poudarila, da so materiale zanjo  tudi topot zbirali vsi dijaki šole, medtem, ko so dijaki zaključnega letnika ob pomoči mentorjev posamezne vssebinske točke aranžirali in ob ogledu poskrbeli za strokovno razlago.

»Še posebej smo bili veseli radovednih osnovnošolcev, za katere smo pripravili tudi zanimive delavnice in vnaprej dogovorjena strokovna predavanja, ps živahnih vrtčevskih otrok in stanovalcev Doma starejših Rakičan, ki so z nami podelili tudi kakšno zgodbo kmečkega življenja iz svoje mladosti,« je zaključila.