Dobrodelni adventni venčki

9 decembra, 2023
0
0

Tudi letos je Žensko društvo Evangeličanka, ki z namenom druženja izvedeti kaj več, torej povezati prijetno s koristnim, združuje vernice evangeličanske  cerkve, pa tudi druge,  konec novembra pripravilo tradicionalno delavnico izdelovanja adventnih venčkov. Pravzaprav so jih sprva v novembru organizirali znotraj vseh 13 cerkvenih občin evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi (AV) v Sloveniji,  zaključna je bila v dvorani vaško-gasilskega doma v Selu.

Simona Prosič Filip, duhovnica iz cerkvene občine ali gmajne v Gornjih Slavečih, ki evangeličanke vodi od leta 2007, tudi, ko formalne oblike društva še ni bilo (to je nastalo leta 2012), je dejala, da je imelo izdelovanje adventnih venčkov tudi letos humanitarno noto.  Izkupiček od prodaje simbolov adventnega časa je bil namreč tokrat namenjen trem posameznikom-starejšim osebam iz občine Braslovče v Savinjsko-Šaleški regiji, ki so jih avgustovske poplave hudo prizadele, in so povrh vsega tudi socialno šibkejši.

Dobrodelni projekt izdelovanja adventnih venčkov je tudi letos doživel veliko odzivnost, saj so pridne roke žena, otrok pa tudi moških, ki so se jim pridružili, skupaj za dober namen izdelali več kot 200 venčkov. Ti za prostovoljne prispevke niso bili na voljo samo po božjih službah pred prvo adventno nedeljo, pač pa tudi na tradicionalnem miklavževem senju v Murski Soboti.

»Da bi obdarovance v prihajajočih adventnih in božičnih dnevih vsaj malo razveselili in jim jih olepšali, smo bili veseli vseh, ki ste nam priskočili na pomoč pri izdelovanju, kakor tistih, ki so bili za venček pripravljeni darovati dobrodelne zneske in s tem dejanjem prispevali svoj delež k temu, da narišemo nasmešek na obrazu trem pomoči potrebnim ljudem,« je poudarila Prosič Filipova.