Ferencovo spet živi

12 oktobra, 2023
0
0

Nekoč bogata sejemska tradicija v Turnišču v Prekmurju, kjer so bili nekoč številni sejmi, se je potrdila tudi letos, ko so v organizaciji tamkajšnje občine ter številnih društev v čast godovnika sv. Frančiška Asiškega (4. oktobra) zopet pripravili Ferencovo senje. Pred leti tudi ta ponovno oživeti sejem se je lepo prijel.

Vsako leto ga obišče več obiskovalcev in sejmarjev od blizu in daleč.  Rdeča nit sejma je bila tudi letos ponudba in predstavitev občinskih rokodelcev, obrtnikov in društev.

 

Tako je bilo tudi zadnjo nedeljo, 8. oktobra. Na sejm so tudi letos s svojimi izdelki in pridelki prišli rokodelci, obrtniki in tisti, ki se ukvarjajo z domačo in umetnostno obrtjo iz občine Turnišče in drugih krajev po Sloveniji, in so izdelke ponujali na kar 20 stojnicah.

Od domačinov so članice Društva kmetic Turnišče ponujale bujto repo, gibanico, langaš in drugo pecivo. Člani vinogradniško-sadjarskega društva so imeli na stojnici vina svojih članov, sekcija ročnih del KD Štefan Raj je ponujalo ročne izdelke, čebelarstvo Herbaj  iz Nedelice pa več vrst medu. Predstavila se je Krajevna organizacija Rdečega križa Turnišče.

Prišli so tudi medičarji. Na stojnici so bili še lončeni, leseni in pleteni izdelki, pa sveče, letošnji kostanji in še kaj.

Turnišče ima dobro lego, zato so nekoč na sejme – od rokodelskih do živinskih, v Turnišče prijahali prodajalci iz vseh koncev ter ponujali svoje pridelke in izdelke. Turnišču je sejemske in trške pravice leta 1770 dodelila  cesarica Marija Terezija.