Iz njihovih vrst prihaja tudi kmetica leta

18 februarja, 2024
0
0

Med okrog  50 različnimi društvi, kolikor jih deluje v prleški občini Sveti Jurij ob Ščavnici je med najbolj aktivnimi Društvo podeželskih žena (DPŽ) Sv. Jurij ob Ščavnici, ki šteje okrog 70 članic in s svojimi naborom dejavnosti skrbi za pestrost družabnega življenja v občini, pa tudi izven njenih meja.

Kot je na letnem zboru članic v kulturnem in upravnem središču pri Svetem Juriju poudarila predsednica Ema Lančič, so bile članice tudi lani tradicionalno zelo delovne, saj je za njimi kar 30 različnih aktivnosti. Najbolj pa so ponosne, da iz njihovih vrst prihaja tudi aktualna kmetica leta Marija Rožman iz Terbegovcev.

Največ se jih je nanašalo na izobraževanje, bodisi s predavanji ali strokovnimi ekskurzijami. V društvu pa so pripravili tudi tradicionalno ocenjevanje kvasenic s skutinim nadevom in na katero je prispelo 14  vzorcev, najboljše pa so spekle Milica Vuk, Ema Lančič, Majda Budja  in Irena Ajlec. Kvasenice, rogljiče in druge sladke izdelke so zatem v nedeljo ob cerkvi, na stojnici ponujale obiskovalcem bogoslužja, s svojimi dobrotami pa so lani popestrile tudi dogajanje ob snemanju na domu naj…  kmetice. Kot je poudarila predsednica, so se členice društva z velikimi uspehi udeležile tudi regijskega in državnega tekmovanja v spretnostni vožnji enoosne prikolice s traktorjem, med vrsto strokovnih ekskurzij po domovini in bližnji okolici pa se jih je novembra kar 21 podalo v Istanbul.

Tudi vabljeni gostje –  župan občine Andrej Vrzel ter predstavnice Društva gospodinj Juršinci, Društva kmetic Križevci-Veržej in Društva podeželskih žena Gornja Radgona, so v nagovorih izrekli čestitke za opravljeno delo in dobro sodelovanje, upajoč, da se bo vse to nadaljevalo tudi v prihodnje. Župan je izrazil prepričanje, da društvo opravlja pomembno poslanstvo tudi pri ohranjanju kmečkih običajev, ki gredo v pozabo. Pomembno vlogo pa ima tudi pri ponudbi kmečkih dobrot na raznih prireditvah, ki se odvijajo ob praznikih in drugih dogodkih v občini.

Pred formalnim delom zbora pa je bilo predavanje Andreja Pešca z naslovom »21 zdravil, ki jih ne moreš dobiti v lekarni«. Predavatelj, ki ob predavanju igral na kitaro in zapel, je na preprost način predstavil, kako je treba živeti, da si krepiš telesno in duševno zdravje.