Kmalu tudi ekipno svetovno prvenstvo

25 oktobra, 2023
0
0

Na nedavnem svetovnem tekmovanju v oranju, ki je potekalo v Latviji in se je končalo s kar dvema medaljama – bronasti je v konkurenci obračalnih plugov na ledini in v skupnem seštevku – osvojil Igor Pate, so slovenski orači zopet opozorili nate. Z bronom v skupnem seštevku je lani na slovensko oranje Pate opozoril tudi na podobnem tekmovanju v Republiki Irski. Da so med najboljšimi na svetu, pa s kopico najvišjih uvrstitev (med prvih 10) potrjujejo že vrsto let.

Tudi na sestanka na najvišji ravni, ki vsako leto poteka v kraju svetovnega tekmovanja, je med člani Sveta WPO (svetovna organizacija oračev) v Latviji Slovnija prav tako pustila viden pečat. Na predlog njenega člana iz Slovenije, Marjana Kardinarja, je namreč Svet v nadaljnjo obravnavo sprejel dva njegova predloga: naj se iz sodelujočih tekmovalcev vsako leto razglasi tudi morebitni svetovni prvak do 23 let; enako, naj se tedaj razglasijo tudi ekipni rezultati tekmovalcev z obeh kategorij (plugi krajniki in obračalni plugi).

Naš pogovor je sklenil z upanjem, da bo naša država po letu 2009, ko je bilo v Sloveniji to tekmovanje izvedeno prvič, 2027. ponovno domačin za najboljše svetovne orače, kot je to v načrtu že nekaj let, vendar Slovenija uradne kandidature ne more vložiti preden nima soglasje Vlade Republike Slovenije.

Prepričan je, da si to ne nazadnje zaslužijo  tako naši tekmovalci, kakor tisti, ki tekmovanje v tej osnovni zemljiški operaciji podpirajo. »Slovenski orači bi si iskreno želeli, da bi se več pozornosti namenilo tekmovalnemu in kvalitetnemu oranju v kmetijskih šolah, strokovnih in izobraževalnih ustanovah, enako pri kmetijah in kmetijskih organizacijah. Slovenija rabi kmetijstvo in čim več zdrave in doma pridelane hrane.«