Kronane glave mešale janževec, cviček in metliško črnino

24 novembra, 2023
0
0

Delček k veselemu martinovemu vzdušju  so nedavno dodali tudi v Gornji Radgoni, kjer sta predsednik in vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric Milan Kolarič in Taja Zupan z družinama pripravila nenavadno srečanje. Šlo je za tradicionalni „družinski“ zaključek trgatve in spravila mošta v sode.

Na celodnevnem druženju je namreč Zupanova gostila Nino Pečarič, kraljico metliške črnine in Niko Martinčič, kraljico cvička z njihovimi družinami. V prostorih družbe Radgonske gorice, kjer že 170 let pridelujejo tudi znamenito radgonsko penino in so zelo znani po vinu zvrst janževec ter v njihovi kleti pod slapom, so gostom predstavili podjetje, prostore in vina ter penine.

Goste je pozdravila tudi radgonska županja Urška Mauko Tuš, ki je kratko predstavila občino in se jim zahvalila za obisk iz Bele krajine in Dolenjske, domačim vinarjem pa za promocijo odličnih radgonskih vin.

Potepanje po vinorodnem območju se je iz sejemskega mesta in mesta penin nadaljevalo do Polic, najprej do Kolaričeve kleti, ali kot nekateri pravijo Male Toskane, kjer so spoznali pridelavo penečih  in tihih vin, ter klet in tunel. Obiskali so tudi Vinogradniško hišo Zupanovih, kjer sta gostitelja bila radgonska kraljica Taja ter njen oče, sicer vinski vitez Franc Zupan. Po kosilu se je druženje končalo na Sovjaku, kjer so obiskali člana upravnega odbora društva Antona Golnarja in Blaža Krajnca.