Mag. Dejana Židana za novega kmetijskega ministra

11 oktobra, 2023
0
0

Čeprav je dosedanja kmetijska ministrica Irena Šinko vsaj še do petka v sedlu, ko naj bi o njeni razrešitvi na predlog predsednika vlade dr. Roberta Goloba odločalo z glasovanjem v Državnem  zboru, že se pojavljajo ugibanja o tem, kdo naj bi jo nasledil. Pa tudi razrešitev Šinkove s strani poslank in poslancev je precej negotova, saj bo verjetno proti temu večina pomurskih poslancev iz koalicije in opozicije ter jih je skupaj z narodnostnim kar sedem.

Med potencialnimi kandidati njenega naslednika se omenja tudi mag. Dejana Židana, trenutno državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Šinkova je to mesto lani zasedla prav za Židanov predlog.

Med vsemi kandidati ima na tem področju prav Dejan Židan največ izkušenj, saj je bil na tem položaju v treh vladah doslej že dvakrat – med majem 2010 in februarjem 2012 ter marcem 2013 in septembrom 2018.

Židan naj bi bil neuradno tudi izbira pomurskega kmetijskega lobija, ki – smo izvedeli iz dobro obveščenih virov, na politiko aktualne vlade nezanemarljiv vpliv.  

Spomnimo: tudi dosedanja ministrica je bila iz te regije, saj živi v Borejcih pri Tišini, Židan pa je zet v Murski Soboti, sicer pa je bil iz Rač pri Mariboru.

Dejan Židan, veterinar po poklicu, naj je informacijo zanikal.