Martin jih je obiskal že dan prej

10 novembra, 2023
0
0

Čeprav bodo uradne obredne prireditve na temo martinovanja – šegavega krsta mošta, ko se mošt spremeni v vino, v veliki večini jutri, 11. novembra, na godovni dan sv. Martina, so nekateri pohiteli in dogodke pripravili že na predvečer martinovega.

Med njimi so bili tudi v Vinogradniško sadjarskem društvu (VSD) Filovci, enem od najaktivnejših tovrstnih društev v Občini Moravske Toplice. Program dela društva, ki je letos staro 23 let in ga vse od začetka kot predsednik neumorno vodi Alojz Berden, je zelo pester in je usmerjen k dvigu kakovosti žlahtne kapljice in sadja, še bolj pa druženju. Med najstarejše tradicionalne prireditve društva ob spomladanskem ocenjevanju vin in avgustovski postavitvi klopotca vsekakor sodijo vinogradniško-vinarski kvizi, ki ga vsako leto prve dni po novem letu prirejajo ob pomoči KGZ Murska Sobota, čez nekaj dni za tem sledi Trikralevski pohod po vinorodnih območjih Filovskih goric, pa tudi krst mošta ob martinovem.

Letošnji je bil danes zvečer v dvorani filovskega vaško-gasilskega doma že 23. po vrsti in so ga tudi letos kot dobro uigrana skupina na tem področju opravili člani Turističnega društva Dobrovnik.  

Sledila je martinova pojedina ob dobri kapljici in prijetnem klepetu, je dodal član društva Ignac Gabor.