Nad buče v Vučji Gomili

3 oktobra, 2023
0
0

Kako malo je potrebno za prisrčno in spontano prireditev, dokazuje  tudi »trebljenje« ali pobiranje bučnih semen iz oljnih buč, ki so jo minulo nedeljo na njivi članice Olge Škalič pripravili v Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Avgust Gašparič v Vučji Gomili.

Maja Cigüt, ki je predsednica društva od leta 2017, nam je povedala, da so prireditev v tem obsegu obudili po nekaj letih in je nekakšen uvod v njihovo novembrsko lupljenja bučnega semena. Lupijo namreč staro sorto bučnega semena, ki ima debeli beli ovoj, olje pa potem lahko iztisnejo iz tako pridobljenih golic. Danes že v osnovi sejejo sorte oljnih buč golice, ki jih več ni potrebno olupiti. Cigütova je še dejala, da so še pred leti imele to sorto semen nekatere članice doma, zato je bil skrajni čas, da so jo s sajenem rešili pred propadom. Z njo pa so lahko potem obdržali tudi novembrsko prireditev, ki jo prirejajo že več kot 20 let. »Prvi dve leti, odkar sem prevzela predsedovanje v društvu, smo imeli manj buč, pa smo seme v društvu pobrali sami. Potem pa smo tudi to opravilo imeli leta 2020 in letos kot dogodek. Glede na odziv, bo ostal,« nam je zagotovila.

Letošnje prireditve ročnega trebljenja buč se je udeležilo okrog 20 članov in drugih gostov. »Malo smo delali, se zabavali in kaj dobrega pojedli in popili, skratka: koristno smo združili s prijetnim!«