Orehi na festivalu

11 septembra, 2023
0
0

Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Dobrovnik je v sodelovanju s  tamkajšnjim kulturnim društvom Petöfi Sandor in društvom upokojencev ter številnimi prostovoljci minuli petek na dvorišču hiše rokodelstva Györgya Dobronokija pripravila prvi festival orehov.

Prireditev je potekala na prostem na dvorišču, kjer stoji več kot stoletni oreh. Obiskovalci so lahko prisluhnili etno skupini Törrös iz Madžarske in si ogledali plesni večer.

Obiskovalci so lahko poskusili jedi in pijačo iz tega lupinarja – buhtlje, potice in žganje. Ob tej priložnosti so pripravili delavnice za otroke, kje so izdelovali okraske iz orehov, ostali pa so si lahko ogledali skedenj s starim kmečkim orodjem. V priročni kuhinji v hiši rokodelstva so gospodinje iz Dobrovnika pekle orehove buhtlje in druge jedi iz orehov.

V okviru festivala so pripravili prvo ocenjevanje orehovih žganj, v konkurenci je bilo 21 vzorcev. Tri članska komisije pod vodstvom Franca Gerenčerja je bila pozorna na vonj, cvetlica, okus in harmoničnost. Prvo mesto je osvojil vzorec žganja Božane Torma, drugo mesto Franc Gerenčer in tretje Ladislav Nagy.