Tudi Pomurske mlekarne si želijo na Kitajsko, a so previdne

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Med napovedano rastjo izvoza Pomurskih mlekarn (PM) v letošnjem letu, ko naj bi se ta že približal 20 odstotkom celotnih prihodkov oziroma bi bil v primerjavi z lani za dve odstotni točki višji, je tudi prodor na kitajski trg. Že letos naj bi na tržišče najštevilčnejše države na svetu poskusno izvozili nekaj kontejnerjev blaga. Kot pravi Serec, izključno trajnih izdelkov kot so mleko v prahu, trajno oz. sterilno mleko in sir ementalec. Murskosoboške mlekarne že imajo izdelke, primerne za tamkajšnji trg, z nekaterimi pa so se približali tudi njihovim specifičnim okusom. Najbolj izstopajo mleko in čokoladno mleko v dvodecilitrski embalaži za enkratno uporabo. Kitajci namreč niso vajeni kupovati mleka v litrski embalaži.

Na ta brezmejni trg pa PM nočejo vezati veliko lastne proizvodnje, saj bi to lahko bilo neodgovorno tudi do vseh njihovih dosedanjih domačih kupcev, predstavljalo pa bi lahko tudi veliko tveganje za podjetje samo. Serec sicer ocenjuje, da bi v desetih letih tja lahko izvozili do 15 milijonov litrov, predelanega v trajne izdelke.

Vse slovenske živilske gospodarske družbe, ne le mlekarji, katerim je Kitajska že sredi lanskega leta izdala certifikat za uvoz slovenskih mlečnih izdelkov, dobili pa naj bi ga tudi za uvoz ribjih konzerv, medu in vina, veliko pričakujejo tudi od srečanja kmetijskih ministrov srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Na našem kmetijskem ministrstvu si prizadevajo, da bi to bili v času letošnjega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni, konec avgusta.